ARKIB

KATEGORI

Buletin

Satria Neo facelift versi Saharudin Busri

Views

Jika melihat kepada rekaan digital 3D ini pasti ramai yang akan percaya ia adalah hasil rekaan dari studio Proton|design kan? Tidak sama sekali. Sebenarnya ia merupakan hasil karya Saharudin Busri yang berkhidmat sebagai Ketua bagi Rekabentuk Industri di MIMOS Berhad. Rekaan ini nampak seolah-olah model sebenar walaupun dalam bentuk 3D.

neo 3d 2

Beliau juga merupakan graduan Rekabentuk Automotif dari Coventry University. Sesungguhnya negara kita amat bertuah kerana mempunyai ramai bakat muda dalam rekabentuk industri khususnya dalam bidang automotif. Bayangkan jika Proton bakal mengeluarkan versi facelift Satria Neo dengan rekaan sebegini sudah pasti ada ramai peminat Satria Neo di luar sana tidak sabar untuk menantikannya!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

5 Comments


 • saharudin busri ni dulu salah seorang designer proton…. hasil karya beliau memang terbaik, beliau antara designer terbaik yang ada kat Malaysia ni…. cayalah Wak!!!


 • Dengan kekurangan tools fan input serta perbezaan persekitaran kerja yang berbeza, design saharudin lebih baik dari azlan n team yg mereka kereta2 proton sekarang ni.

  Proton kena dengar bahawa design kereta proton selalu design yg kerja siap samada interior dan exterior. Sebab tu sales xboleh lawan toyota dan perodua.


 • Aku masih tak faham, knp Proton tak re-skin balik Satria Neo & ganti enjin ngan enjin 1.6 CFE Turbo… target life cycle for 3 years.. around 200-300 units per month (10,800 units for 3 years), additional cost pun around RM20 juta (cost absorb approx RM1,852 per unit)… lepas tu re-brand balik as Satria NEO GTI… jual kat Australia & UK coz Satria GTI mmg dah ada peminat kat sana…


 • ini teori aku..
  VW dah cilok design neo ni skit2..pastu ltk kat scirocco..
  Apa2 pun, design proton kini not bad lah..tk de la teruk..
  Enginrg and mfg proton plk la kot kena beef up..
  selamat maju jaya..

Leave a Reply