ARKIB

KATEGORI

Buletin

GEMPAR : Foto terbaru Perodua AXIA!!!

Views

perodua axia

Nampaknya semakin panas industri automotif tempatan minggu ini. Foto terbaru yang dikatakan satu lagi rekaan model Perodua AXIA ini telah dihantar melalui email daripada seorang pengirim misteri. Jika dibandingkan dengan foto yang tersebar sebelumnya nampak rekaan ini lebih menarik dan sporty. Pastinya dengan tertiris foto terbaru ini, ia akan menghangatkan saingan antara Perodua dan Proton yang bakal melancarkan model kompak hatchback tidak lama lagi.

* Apa pendapat anda? Jom kita rancakkan ruangan komen!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

72 Comments


      • org bila dengki memang mcm tu..sampai perkataan kotor pun ditulis… fikir la dulu sebelum tulis tu bang …jgn la takut sgt proton gcc tak boleh nak jual… jgn risau mesti boleh jual punya ..org bodo kat malaysia ni ramai lagi.


  • nampaknya ramai yang ingat foto ni adalah hasil photoshop, menurut penghantar email sebenarnya foto ini diambil dari studio rekaan perodua, foto latar belakang terpaksa dikaburkan.. cuba lihat rim & lampu tu, sebenarnya tu sticker je.. dalam studio memang diorang buat macam ni sebelum buat prototype.. 🙂


    • xpasti la ni pic btul ke idok..tp tgok btul2 kt hood enjin dgn roof keta…the reflection of the image..lain benor..kt hood nmpk mcm siling la tp xde lmpu..plik kt bhgian roof tu bnyk plak fluorescent lamp..then headlight nmpk unbalance when u do comparison…


    • lebih kepada marketing ni… gambar keluar berturut-turut, hari perodua esok proton lusa perodua pulak . nampak sgt mcm sengaja dibuat2. masing2 takut hilang potential buyer.


  • Chevrolet Sonic rebadged ke? Tapi kenapa Nampak macam tampalan je gambar tu.

    2. Gambar sebelum ni yang warna putih tu SE rasanya.
    3. Yang ni version biasa.


  • copy cat mcm ni pun ada org Malaysia bangga lagi? setakat tukar logo lepas tu letak brand sendiri punya lah bodoh org yg puji2.. memalukan. Zaman org usaha buat sendiri lah..


    • Betul 3rd mentaliti…. komen yg memalukan… walaupun saya dah memiliki sebuah honda city 2010 dan civic hybrid 2013…. saya tetap memiliki sebuah kancil 660CC tahun 2002… saya x akan jual sebab x penah mendatangkan masalah…. apala punya singkat pemikiran…


  • Mmm… kalaulah rupa depan berkonsepkan begini. axia tetap ada pembelinya. yg nie lebih baik drp yg putih tu. Yg nie ada lah bentuk dan lekuk2 artistik dan garisan2 yg reasonable:) Cuma kemaskan jer lagi. Mmg ada ciri2 rekaan sonic. Dan axia A segment nie dah kelihatan seperti model hatchback B segment. Dari sudut rekaan la. Hehe… Apa2 pun pembeli tetap akan membuat perbandingan model axia nie dgn model B segment proton, GCC. Perang psyco dh bermula.

    Mari kita ramal apa isu yg akan didendangkan utk memenangi hati pembeli utk kedua2 model panas nie selain dari sudut rekaan;) Kalau dulu kes timing belt/timing chain. Kali nie mesti pasal penjimatan minyak, spacious n safety. Ker ada isu lain?:)

    Cheers!


  • xmenarik pun..design mcm mulu tikan bandaran

    Kamal senget.. ini mcm copy cat org punya brg, tukar letak logo Produa lepas tu up harga mahal2.. ko puji meleleh.. ‘smart’.. puihhh… apa dia sumbangan RnD dlm projek copy Axia ni?

    apa teknologi tiru tampal yg dibangga2 sgt neh? lepas ko kutuk kaw2 Proton, mmg senget otak Kamal ni!


    • Woi babun mandril terlepas dari zoo, kalo ko nak tau, keta yg ko pkai tu pon tiru tampal jugak tau, babuh condong, halim senget mereng


    • Proton saya pakai dari saga ke waja.. tambah kemudian dgn model FLX… semua saya jual balik sebab x puas hati… yang kekakl kancil 660 sebelum hadir honda city dan civic dalam keluarga… apa2 pun saya bangga dgn produk malaysia spt proton dan perodua…. cuma bila ada keupayaan untuk bertukar baru saya tukar… bersyukur la sikit… sekurang-kurangnya golongan berpendapatan rendah berpeluang menggunakan kereta di kala hujan dan panas…..


  • kamal senget.. ini mcm copy cat org punya brg, ko bangga ke?lepas ko kutuk Proton kaw2,

    copy paste letak logo Produa lepas tu up harga mahal2.. ko puji meleleh.. ‘smart’.. puihhh… apa sumbangan teknologi tiru tampal yg dibangga2 sgt neh? malu lah weii boring bosan giler design cmtu.. out dated la bumper ala ASX

    mmg senget le sorng ni.


    • Woi babun mandril terlepas dari zoo, kalo ko nak tau, keta yg ko pkai tu pon tiru tampal jugak tau, babuh condong, halim senget mereng


  • Saya diberitahu, plant Perodua di Rawang xlah seketat sekuriti di plant Proton Shah Alam. (org management plant Perodua yang cakaplaa).

    Gambar atas ni bukan photoshop. Tampak seperti model clay skala. Rim nya tu adalah sticker. Guna utk representation je. Dan memang ada production car yang pakai wheel cap begini. Kereta F1 dulu ada pakai wheel cap macam ni jugak.

    Komen tentang rekaan – Yg ni lebih proportionate berbanding warna putih yang nampak sedikit over. Rekaan begini ok, cuma ia tiada identiti.

    Saya sgt suka dengan Kia Picanto. Full spec, comel. Braking nya pun bagus.


  • kamal senget.. ini mcm copy cat org punya brg, ko bangga ke?lepas ko kutuk Proton kaw2,

    copy paste letak logo Produa lepas tu up harga mahal2.. ko puji meleleh.. ‘smart’.. puihhh… apa sumbangan teknologi tiru tampal yg dibangga2 sgt neh? malu lah weii boring bosan giler design cmtu.. out dated la bumper ala ASX

    mmg senget le sorng ni.


    • perodua axia ni berasaskan model daihatsu ayla,tukar bumper, tampal logo perodua saja kan?
      lain la proton… soalan tu rasanya lagi sesuai ditanya pada proton.

      susah sgt ka nak sorok wiper.


  • pandang banyak kali pun tak rasa bosan… dgn murah, enjin baru, minyak jimat, …cantik memang la tambah lagi ruang kabin yg selesa,kerusi empuk, takda bunyi tikus, dashboard kemas intrend. panel meter takda wana oren merah …sejuk mata memandang…. ..memang betul betul pilihan yg tepat.


      • Mmm… rasanya dia sorang jer yg x bosan;P Sorry. Weiii… model nie x kuar lagi ler. Dah pandai jadi nujum. Tunggu ar kuar nanti. baru ar bleh tau sumer tu. Nk jual minyak pun agak2 ler…:)

        Cheers!


    • wa hebat la lu bro kereta belum keluar lu sudah tau dalam macam mana jimat minyak lah takdak bunyi tikus ruang kabin selesa bla bla..

      kalau kualiti sama macam daihatsu ayla, aku serik nak beli. Naik kereta kawan dekat indon bawak 60 keatas bunyi bising, goyang bergoncang takyah cerita la kalau lagi laju. aircond macam aircond viva tak sejuk bunyi ja lebih.

      bagi budak baru belajar sesuai la kereta ni.


      • heran keta keluaran [email protected] tampal logo Produa semua aircond hampeh..sucks.. bunyi bising, ir turbulence ntah apa2.. failed design.. tp sbb jenama jepun.. buat2 ler xsebut. naik keta kwn2 yg pakai P2 bosan dgn aircond bila duduk row belakang..

        jauh beza dgn design aircond Proton sejak zaman Saga Orion lg mmg sedap, sejuk dan air movemeny yg menyeluruh. Latest Proton especially SAGA dan EXORA mmg cukup puas kesejukan vs kelajuan udara pd sistem aircond.


          • Britneespiyersni mst org perodua kn…hahahahahahaha

            Cuaca msia ni sinonim dgn cuaca panas..elok la aircond sejuk.lgpn ada kawalan nk kuat ke x aircond tu.klu cuaca luar sejuk, set aircond tu pelan je…xd la sejuk menggigil nk terkencing.kalau panas, set la aircond tu kuat.sejuk nyaman je rasa.

            tp kalau perodua, dh set sejuk pn xsejuk2….tu la maksud dia.ada paham????????


          • Britneespiyersni mst org perodua kn…hahahahahahaha

            Cuaca msia ni sinonim dgn cuaca panas..elok la aircond sejuk.lgpn ada kawalan nk kuat ke x aircond tu.klu cuaca luar sejuk, set aircond tu pelan je…xd la sejuk menggigil nk terkencing.kalau panas, set la aircond tu kuat.sejuk nyaman je rasa.

            tp kalau perodua, dh set sejuk pn xsejuk2….tu la maksud dia.ada paham????????


  • design depan tak matching dengan tepi. buat apa susah2 nak design lain kalau design macam taik. baik ambik terus je seketul daihatsu ayla dari indon. design tu lebih simple dan cute. atau nak lagi best ambik jer terus seketul mira es dari jepun.


  • Anak aku dan anak2 jiran aku dapat masuk U aje mintak perodua. Sebagai mak bapak kita malas cakap banyak sebab kereta kurang problem dan harga ok la.


  • enjin cnfirm aluminium n cnfirm xda dvvt. pkai style iafm jek. tp ok,ringan n jimat minyak. tp stakat ni,20km/l mengikut ujian dlm lab. itu brite aku bacalah,yg indo punye brite.
    tp masih xda review yg btl2. stakat ni,mane2 kete yg dpt 20km/l, reviewnye, mmg dpt,tp atas hway dan kaki ringan.
    dlm bndo,xdpt cpai,tp xdalah teruk,masih jimat,janji kaki ringan.

    kembor dia xda review lg,mgkin sbb launch dpsaran indo je kot sblm ni.


  • sudah dijual sejumlah 185 000 unit di Indonesia sebagai Daihatsu Ayla…..harga model paling murah sekitar RM21 K dan paling mahal hampir RM32 K…..


  • aku pakai kelisa aircond langsung x rsa ap.aku bwk tgh hari pasang aircond max sapai no3 max dye pnye temp. cntrol pun rasa angin je..x sejuk langsung!wlau dah service.naik preve kete abg ipar siang hari ilex je duk dlm aircond sjuk psang no1 je…proton 5 bintang aku bg..safety pon ad..org kite penting kn hrga murah dgn cantik je…yg aku tahu PCC jimat mnyak 10%. wuu menarik nih !!

Leave a Reply