ARKIB

KATEGORI

BuletinSukan Permotoran

Litar Go Kart Sepang jadi penentu tiket untuk merebut gelaran Raja Kapcai

Views

Kejohanan Kebangsaan MAM Kapcai Endurance diteruskan hujung minggu lalu dengan Litar Go Kart Sepang menjadi gelanggang saingan Pusingan kedua dan tiket untuk pertarungan Pusingan Akhir untuk bergelar Raja Kapcai Endurance pada April depan. Seperti Pusingan pertama yang diadakan di Litar Speedway PLUS, empat kategori akan dipertandingkan dengan para pelumba ‘established’ disyaratkan untuk bersaing dalam Kelas Terbuka dengan jentera ‘underbone’ berkuasa sehingga 150cc.

Tiga kategori lain adalah untuk para pelumba lain khususnya bakat bakat baru yang ingin berjinak dengan sukan lumba motosikal, bermula dengan Kelas 1 untuk jentera di bawah 100cc. Kelas 2 adalah untuk jentera di bawah 120cc manakala Kelas 3 adalah untuk pasukan yang berhasrat menggunakan jentera ‘underbone’ sehingga 150cc.

Kejohanan yang memasuki edisi kelima musim ini diperkenalkan untuk memberi peluang kepada lebih ramai peminat untuk menceburi gelanggang perlumbaan secara kompetitif dan untuk mencungkil bakat-bakat baru. Pihak Motorsports Association of Malaysia (MAM) sedaya upaya membantu pembangunan sukan permotoran ini terutama dari peringkat akar umbi. Pihak MAM melihat ramai bakat-bakat yang terpendam terutama pada usia yang muda. Selain itu juga pihak MAM berharap dapat membendung kegiatan yang tidak sihat seperti berlumba di jalan raya.

Untuk saingan Pusingan kedua, pendaftaran dan sesi latihan bebas telah diadakan pada hari Sabtu (25 Februari) dengan acara perlumbaan diadakan pada hari Ahad, 26 Februari. Pusingan ketiga dan saingan kelayakan terakhir akan diadakan bulan depan di gelanggang yang bakal diumumkan kelak.

KLIK UNTUK BESARKAN

Kapcai Endurance Kapcai Endurance2 (2)

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

1 Comment


  • Kejohanan kapcai endurance seperti ini perlu diadakan setiap minggu di litar berbeza mengelilingi seluruh Malaysia. Melahirkan pelumba professional Dan amateur disamping mengajak pelumba jalanan berlumba di litar

Leave a Reply