ARKIB

KATEGORI

Buletin

NAZA EURO MOTORS LANCAR CITROEN DS4 DAN DS5

Views

Citroen Launch 1

Naza Euro Motors hari ini melancarkan model yang dinanti-nantikan, Citroen DS5 dan DS4 bertempat di bilik pameran 3S  Citroen Glenmarie. Citroen DS5 dan DS4 adalah model pertama diperkenalkan oleh Naza Euro Motors selepas perlantikan mereka sebagai pengedar rasmi jenama Citroen di Malaysia pada Januari lalu dan ini juga menandakan permulaan era baru jenama tersebut di Malaysia.

Pengenalan kedua-dua model itu juga bersempena dengan pelancaran bilik pameran 3S perdana Naza Euro Motors yang bernilai RM3.5 juta terletak di Glenmarie. Dengan keluasan 22,000 kaki persegi, Citroen Glenmarie dilengkapi dengan 8 ruang servis yang mampu melakukan servis untuk 24 unit kereta sehari. Selain itu sebuah DS Salon yang secara ekslusif mempamerkan barisan model Citroen’s DS dan identiti korpatnya yang unik. Citroen Glenmarie juga akan dijadikan ibu pejabat Naza Euro Motors.

DS4 Exterior 1

Citroen DS5

Citroen DS5, yang dinamakan “Family Car of the Year” oleh majalah Top Gear UK, menawarkan pendekatan baru untuk segmen premium. Pertama kali diperkenalkan sebagai Kereta Konsep C-Sportlounge di Frankfurt Motor Show pada tahun 2005, DS5 menampilkan ciri-ciri bayang aerodinamik yang berani, tegas dan menyerlahkan kepakaran gaya rekaan Citroen.

Kabin unik DS5 mempunyai reka bentuk inspirasi aeroangkasa. Konsol anggun pusat mempunyai kamera spion, pemprosesan audio Arkamys dengan Denon HiFi disambungkan hingga 10 pembesar suara serta penghawa dingin dwi-zon automatik. Bumbung kokpit DS5 mempunyai tiga bumbung kaca yang berasingan (setiap satu untuk pemandu dan penumpang hadapan dan satu untuk penumpang belakang) yang meningkatkan suasana keseluruhan dalam kabin.

Di samping itu, DS5 dilengkapi kerusi depan elektrik dengan fungsi memori, lumbar dan fungsi urut, sensor parkir depan dan belakang, brek letak kereta elektronik dan pengelap cermin automatik. Untuk keselesaan meningkat, DS5 datang dengan pilihan kulit Fauve Club atau kulit Red Club.

Di bawah hood, Citroen DS5 dijana oleh enjin 1.6 liter turbo twin scroll tekanan tinggi dengan suntikan petrol terus yang menyampaikan 156 hp dan 240 Nm tork dan dipadankan dengan transmisi enam kelajuan automatik. Penggunaan bahan api pada adalah 7.3 km seliter manakala pelepasan CO2 terhad kepada 169g setiap 100km.

DS5 juga dilengkapi dengan ESP, ABS, EBD dan EBA serta beg udara depan, sisi dan tirai. Ciri-ciri lain termasuklah lampu hadapan Xenon dan lampu kabus depan dengan fungsi membelok. DS5 datang dengan roda aloi 18-inci dengan kemasan berlian hitam berkilat. Warna pilihan untuk DS5 adalah Noir Perla Nera, GRI Galena, Brun Hickory dan Blanc Nacre. Harga bagi model DS5 adalah RM195, 000.

DS4 Exterior 1

Citroen DS4

Dinamakan sebagai “Most Beautiful Car of the Year” pada Auto Bild Design Awards 2011, Citroen DS4 adalah model kedua yang dilancarkan di bawah barisan model DS Citroen. Menawarkan gaya unik dengan garisan yang sempurna, DS4 digelar sebagai coupe 2 +2 dan mempunyai bentuk badan yang menawan. Apabila dilihat dari mana-mana sudut , DS4 mencerminkan falsafah reka bentuk yang unik Citroen dan garis DS tersendiri. Untuk keselesaan, DS4 dilengkapi dengan penghawa dingin dwi-zon automatik, sistem bunyi Arkamys, keupayaan Bluetooth dan kemasan kulit Habana Club.

Bawah hood, DS4 dikuasakan oleh enjin turbo 1.6 liter twin scroll tekanan tinggi dengan suntikan bahan api terus yang menghasilkan 163 hp dan 240 Nm tork yang dipadankan dengan transmisi enam kelajuan automatik. Penggunaan bahan api DS4 adalah 7.7 km seliter manakala pelepasan CO2 terhad kepada 178g setiap 100km.

S4 dilengkapi dengan ESP, ABS, EBD dan EBA. Lain-lain ciri-ciri keselamatan termasuk sistem pemantauan titik buta yang memantau sisi kenderaan dan memberi amaran kepada pemandu melalui cahaya berkelip pada cermin pandangan sisi jika kenderaan dikesan dalam titik buta kereta.

Di samping itu, DS4 juga dilengkapi kawalan cengkaman pintar yang berterusan memantau keadaan jalan, bantuan hillstart dan sistem pengukuran ruang tempat letak kereta yang memberitahu pemandu jika kereta boleh dimuatkan di tempat letak kereta serta beg udara depan, sisi dan tirai.

Ciri-ciri lain di DS4 termasuk Xenon, DRL, lampu kabus depan dengan fungsi membelok, cermin sensitif hujan automatik manakala kerusi pemandu dilengkapi dengan fungsi elektrik lumbar dan urut. DS4 datang dengan roda aloi 18-inci dan boleh didapati dengan pilihan warna Nacre Blanc, Brun Hickory, Rouge Babylone dan Noir Perla Nera. Harga bagi model DS4 adalah RM165, 000. Kedua-dua Citroen DS5 dan DS4 datang dengan jaminan selama lima tahun dengan perbatuan tanpa had.

Info daripada Arish Qutb Ahmad Khan

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

1 Comment

Leave a Reply