ARKIB

KATEGORI

Buletin

Chery lantik bekas pereka Porsche sebagai Pengarah Rekabentuk

Views

chery_automobile_logo

Chery International telah mengikut jejak KIA dengan melantik bekas pereka Porsche,  Hakan Saracoglu sebagai Pengarah Rekabentuk. Saracoglu berusia 47 juga pernah berkhidmat dengan Ford di Eropah dan telah merekabentuk model seperti Focus dan Mondeo. Kemudia beliau meneruskan kerjayanya dengan Porsche dan antara hasil rekaan beliau termasuklah model Boxster, Cayman dan 918 Spyder. Beliau akan bakal menentukan hala tuju rekaan model-model Chery pada masa hadapan.

Wah, semakin aggresif pengeluar automotif China untuk memastikan rekaan modelnya setanding dengan jenama terkemuka. Ini merupakan pelaburan jangka panjang yang pastinya dapat membantu untuk meningkatkan imej jenama tersebut ke tahap yang lebih tinggi. KIA dah buktikannya, Proton bila lagi? Alang-alang lantik je Donato Coco sebagai Pengarah Rekabentuk Proton. Takkan nak guna safe design lagi, inilah masanya untuk berubah!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

5 Comments


 • Proton sepatutnya agresif mcm chery untuk survival masa depan…persaingan dunia auto semakin sengit…kalau chery boleh…apatah lg proton…
  ingat lagi dulu tahun 80an… Kia Motor sama level jer ngan Proton…
  tapi tengok sekarang….jauh tinggalkan Proton …


 • Saya suka save design preve, safelah sampai sejuk. Sayang.

  pelaburan ratusan juta laku seribu unit je sebulan. Mungkin hatchback ini lagi sejuk bro campro sendiri akui.


 • reka bentuk ni mainkan peranan penting..orang skarang nilai kereta pada luaran aka design..bila design memikat hati baru la tengok pada harga..enjin dan internal kereta belakang cerita..
  harap sangat proton lantik tenaga luar ataupun siapa2 yg kreatif dan diiktiraf demi memajukan n dapat bersaing ngan dunia luar..

Leave a Reply