ARKIB

KATEGORI

Buletin

Rakan Strategik Asing kunci pemulihan Proton

Views
Kenyataan Rasmi DRB Mengenai Proton FSP

Pemilik Proton, DRB-HICOM melalui kenyataan media sebentar tadi percaya Proton akan menjadi pengeluar kereta yang lebih berjaya apabila bersama dengan Rakan Strategik Asing. Ia bakal memberikan Proton akses kepada platform baharu, enjin dan teknologi yang mampu mempertingkatkan barisan produk Proton dan juga kualitinya. Jom kita tonton video mengenai kenyataan media ini melalui analisis ringkas Editor kami, Shamsul Yunos.

KLIK UNTUK BESARKAN

DRB-HICOM

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

7 Comments


 • kenapalah kau tk jadi mcm KIA wahai proton… oh lupa.. org KIA buat kerja betul2 dgn maruah.. org kt korea tu semua niat nak majukan negara lawan Jepun..
  proton dh berabad wujud.. sekarang nak jual kereta kat luar pun seksa… sekarang ko partner pulak dgn org luar.. jgn jd mcm modenas sudah la.. hidup segan, mati xmahu


 • 1) Pastikan rakan strategik yang dipilih dalam kerjasama ini bukan seperti perjanjian dengan honda atau suzuki yang lebih bersifat jangka pendek dan tidak memberi impak yang besar kpd proton. Win-win situation sangat penting dalam kerjasama ini, dan bukan sekadar menyuntik modal semata.

  2) rakan strategik tersebut hendaklah memberikan akses yang lebih menyeluruh kepada teknologi kenderaan mereka agar proton dapat membangunkan model baru pada masa depan. begitu juga sebaliknya.

  3) Rakan strategik berkenaan mempunyai skala ekonomi yang besar. kos penghasilan komponen juga seharusnya lebih rendah berbanding entiti tunggal seperti proton. Oleh itu, libatkan juga vendor tempatan yang memenuhi piawaian mereka agar dapat menghasilkan komponen kenderaan yang dibangunkan bersama kelak. Ini bagi memastikan harga proton kekal berdaya saing seperti honda dan toyota.

  4) Sekiranya proton dapat menggunakan teknologi mereka, terserah kepada proton untuk mengeksport dan meneroka pasaran di luar negara. Secara positifnya, jika kualiti dan teknologi proton meningkat, sudah tentu ia mampu meneroka pasaran luar dengan lebih mudah dan menawarkan harga yang kompetitif.


 • GUA MASIH YAKIN PROTON BOLEH BANGKIT DENGAN PERKONGSIAN TEKNOLOGI.(KOS LEBIH MURAH) KALAU PERODUA HEBAT TAK NAMPAK PERODUA DIEKSPORT KALAU SIKIT TAK NAMPAK PUN.KALAU SETAKAT PENGUASAAN KILANG PROTON TANJUNG MALIM SETAHU GUA VOLTWAGEN DAH LAMA BERMINAT.TERUSKAN USAHA ANDA PROTON MITSUBIHI DAN NISSAN PUN KENA TELAN DI PERANCIS.SAHAM LAGI TU.

Leave a Reply