ARKIB

KATEGORI

BuletinSpyshots

INTIP : Geely Boyue dengan celoreng penyamaran singgah di Proton Edar Juru!

Views

Buat pertama kalinya kami mendapat foto intipan Geely Boyue atau bakal SUV pertama Proton dengan celoreng penyamaran untuk tahun ini. Foto-foto tersebut telah dimuatnaik oleh Ima Cimot Comel ke laman Facebooknya sebentar tadi. Kelihatan empat unit Boyue yang ditampal dengan pelekat celoreng penyamaran singgah di Proton Edar Juru, Pulau Pinang.

Tidak diketahui apa tujuan model tersebut singgah di sana, namun kami jangka ia bertujuan untuk berehat seketika sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Shah Alam. Unit ujian Boyue itu ditampal dengan pelekat celoreng penyamaran di beberapa bahagian badannya, terutama di hadapan, sisi dan belakang.

BACA >> Perang SUV 2018 – Proton vs Perodua

Jika diperhatikan dengan teliti, sebenarnya tiada apa-apa perubahan pun dibuat pada Boyue ini dan ia hanya untuk tujuan mengelirukan pandangan mata orang awam semata-mata. Kami berpendapat di tempat tampalan tersebut bakal mengalami perubahan rekaan supaya menjadikannya sebuah Proton. Boyue ini juga masih lagi dalam versi pemanduan sebelah kiri.

Secara kasarnya, bentuk asal Boyue masih lagi kekal dan versi Proton akan mempunyai rekaan yang sedikit berbeza. Khabar angin mengatakan SUV Proton nanti akan dibawa secara CBU dari China pada peringkat awal dan kemudiannya akan dipasang di kilang baharu di Tanjung Malim bermula awal tahun 2019. SUV Proton dikatakan bakal mempunyai dua versi, 1.8L turbo yang menjana 160hp dengan 250Nm tork dan 1.5 turbo yang mampu menjana kuasa sebanyak 132KW dengan tork maksima 265Nm.

Kami menjangkakan model SUV pertama Proton akan dilancarkan pada suku ketiga atau keempat tahun ini. Proton juga bakal meletakkan tanda harga yang dikhabarkan dalam kategori ‘mampu milik’. Adakah SUV Proton akan mempunyai rekaan seperti Proton Bayu hasil sentuhan Saharudin Busri? Kita sama-sama nantikan!

BACA >> Proton Bayu – Gambaran SUV pertama Proton rekaan Saharuddin Busri

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply