ARKIB

KATEGORI

Spyshots

INTIP: Proton Iriz MC2 sah pakai antena sirip jerung

Views

Sebenarnya dah banyak kali unit ujian Proton Iriz MC2 berwarna merah ini ditemui oleh rakan pembaca kita, tapi kali ini foto intipan yang dikongsikan oleh rakan kami Muhamad Misran diambil dari kenderaan yang agak tinggi, mungkin ia sebuah trak ataupun bas. Dari sudut ini jelas kelihatan ‘antena sirip jerung’ yang akan digunakan oleh model ini nanti.

JOM BACA >> INTIP: Proton Iriz MC2 ‘ronda-ronda’ KL lagi, wajah hadapan kini lebih jelas kelihatan

Dari pengamatan kami setelah meneliti beberapa foto intipan yang ada, perubahan yang akan dibuat pada Iriz MC2 adalah seperti berikut:

  • Bampar dan jeriji hadapan rekaan baharu dengan sayap Proton berbentuk seperti busur yang digunakan pada model SUV X70.
  • Bampar belakang beserta diffuser rekaan baharu, pemantul cahaya dinaikkan ke atas sedikit manakala tempat meletak nombor plet diturunkan sedikit ke bawah.
  • Lampu hadapan yang berkongsi dengan model Persona.
  • Lampu nyalaan siang LED (DRL) pada bampar depan.
  • Rim serba baharu.
  • Antena sirip jerung seperti model Perdana.
  • Kemasan pada pintu belakang (mungkin seperti model Perodua Alza) yang akan tertera perkataan Proton bagi menggantikan emblem logo (seperti X70).

Selain perubahan kosmetik luaran, model ini akan ditambah baik lagi dari segi penghalusan dan kami difahamkan unit didik hiburnya (infotainment) juga bakal menerima unit baharu, versi sama seperti yang terdapat pada X70, namun ia akan dikurangkan beberapa fungsi. Enjin serta transmisinya CVTnya juga kekal dan hanya akan ditukar pada model serba baharu nanti, kami jangkakan menjelang 2020/21. Iriz MC2 bakal memasuki pasaran pada awal 2019.

JOM BACA >> INTIP: Proton Iriz MC2 ‘ronda-ronda’ KL lagi, wajah hadapan kini lebih jelas kelihatan

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply