ARKIB

KATEGORI

Buletin

Kelvin Sim bos baharu Waze Malaysia

Views

Pelantikan Kelvin Sim sebagai Ketua Negara baharu bagi Waze Malaysia dijangka akan mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai platform pilihan utama yang menyatukan komuniti di dalam dan luar jalan raya. Kelvin akan menumpukan perhatiannya kepada usaha mengembangkan perniagaan, memupuk perkongsian-perkongsian perniagaan tempatan untuk meningkatkan pengalaman pemanduan bagi semua pengguna Malaysia, dan juga mendorong penglibatan komuniti dalam menangani cabaran-cabaran pengangkutan.

Beliau memiliki pengalaman yang merangkumi pelbagai industri sepanjang 18 tahun, dari menyumbang kepada pembangunan saluran radio yang terbesar di Malaysia, ke perangkaan strategi-strategi pemasaran bagi salah satu bank terbesar negara serta pelbagai penyedia perkhidmatan telekomunikasi tempatan. Selain itu, beliau juga terlibat dalam mengembangkan, memupuk dan menyelaraskan strategi-strategi dan penyelesaian-penyelesaian mudah alih digital.

Setelah mengasah kemahirannya di Malaysia, Vietnam, Thailand dan Filipina, Kelvin menguatkan lagi pemahaman beliau mengenai landskap perniagaan Asia Tenggara sambil meneroka minatnya dalam pemasaran digital menerusi pembangunan pemahaman-pemahaman strategik yang membantu mencipta kandungan yang relevan, lalu menghidupkan kisah sesuatu jenama dalam ekosistem digital. Dengan pengalaman yang meluas ini, Kelvin kini bersedia untuk memimpin inisiatif-inisiatif pemasaran kandungan Waze yang berasaskan data untuk memacu perdagangan bagi perniagaan-perniagaan tempatan dan membina pertalian di antara jenama dan komuniti pemandu Waze.

JOM BACA >> INTIP : Penampakan ‘wajah baharu’ Proton Iriz MC2 yang lebih jelas

Kelvin berkata, beliau berasa teruja untuk menyertai sebuah syarikat yang berkongsi impiannya untuk membangunkan sebuah aplikasi yang bukan sahaja hebat, malah sebuah komuniti kuat yang dihubungkan menerusi teknologi. Peranan Waze adalah untuk merealisasikan sebuah misi yang lebih tinggi, iaitu untuk memperkasakan komuniti-komuniti dengan alat-alat dan pemahaman-pemahaman yang diperlukan mereka untuk membangunkan bandar-bandar yang lebih selamat dan cekap, meningkatkan taraf kehidupan rakyat dan memperkasakan mereka untuk melibatkan diri dalam perkara-perkara yang lebih bermakna.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengembangkan Waze di negara ini, Kelvin kini mengetuai sebuah pasukan yang khusus dalam pengurusan perkhidmatan-perkhidmatan pengiklanan dan pemasaran tempatan sambil menerajui lebih banyak inisiatif untuk membantu memperbaiki keadaan-keadaan pemanduan di Malaysia melalui pelbagai inisiatif seperti Program Perhubungan Rakyat Waze (Waze Connected Citizens Program, CCP).

Sebelum ini, Waze telah bekerjasama bersama kerajaan negeri Selangor menerusi inisiatif CCP untuk membantu rakyat Selangor mengambil kembali kawalan ke atas jalan-jalan mereka dengan membenarkan mereka untuk melaporkan jalan-jalan berlubang yang perlu diperbaiki. Dengan adanya Kelvin di pasukan Waze, Waze berharap akan dapat mewujudkan lebih banyak projek kerjasama yang bermakna.

Selain menawarkan ciri-ciri yang berguna bagi para pemandu di Malaysia, Waze juga komited untuk membina sebuah komuniti hebat yang diperkasakan untuk menyelesaikan masalah-masalah menggunakan teknologi. Satu peranan penting yang akan diambil Kelvin adalah untuk berhubung dengan komuniti Waze di Malaysia – antara yang terbesar di dunia, yang kini berjumlah 5.9 juta pengguna aktif bulanan. Komuniti Editor Waze Map (Waze Map Editors) di Malaysia juga antara yang paling aktif di dunia, terdiri dari lebih 300 sukarelawan yang menyumbangkan masa, kemahiran dan usaha untuk berkongsi maklumat lalu lintas terkini serta mengemas kini peta-peta Waze agar para pengguna Malaysia dapat menikmati pengalaman memandu yang terbaik mungkin.

JOM BACA >> INFO: Betul ke tidur dalam kereta boleh membawa maut?

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply