ARKIB

KATEGORI

Buletin

Perodua lancar Alza berwajah baharu – Tempahan kini dibuka

Views

Perodua secara rasminya memperkenalkan wajah baharu Kenderaan Pelbagai Guna (MPV) 7 tempat duduk paling popular dan mampu milik di Malaysia, Alza untuk tahun 2018 yang diperbaharui. Perodua Alza terbaharu ini didatangkan dalam tiga pilihan varian – Standard (MT), Standard (AT), SE (AT) dan Advance (AT) dengan harga bermula dari RM51,490 hingga RM62,690 (atas jalan tanpa insurans).

Kesemua varian dikuasakan dengan enjin 1.5 liter 3SZ-VE DVVT yang digabungkan bersama transmisi manual lima kelajuan pada Standard MT dan transmisi automatik empat kelajuan pada varian yang lain. Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd Datuk Dr Zahari Husin berkata, Perodua Alza terbaharu ini masih lagi menawarkan keselesaan, praktikaliti, fleksibiliti dan ruang yang cukup untuk tujuh orang – menjadikan ianya MPV yang digemari dan menjadi pilihan rakyat Malaysia selama hampir sedekad.

Dengan ruang simpanan yang banyak serta konfigurasi tempat duduk yang fleksibel, Alza terbaharu ini sesuai untuk aktiviti keluarga dan penggunaan harian seiring dengan kata jenamanya ‘Sehebat Anda. Lebih daripada 344,200 unit Alza telah dijual sejak pengenalan model itu pada tahun 2009.

Ciri-ciri yang baharu dalam kesemua varian antaranya grafik panel instrumen dan kluster tengah yang direka semula, serta kunci kawalan jauh two-motion (tekan sekali untuk membuka pintu pemandu, tekan dua kali untuk membuka kesemua pintu). Aliran penyaman udara ke barisan tempat duduk ketiga bertambah baik dengan adanya ciri baharu termasuk sirip tetap yang terletak di antara corong udara tengah hadapan serta penambahbaikan kepada sistem penyejatan dan saluran pertukaran haba.

Semua varian dilengkapi dengan lampu kabus depan, spoiler belakang, stereng kulit, filem tingkap keselamatan dan solar, sensor belakang dan aloi 15 inci dengan kemasan warna perak pada varian Standard dan titanium pada varian SE dan Advance. Varian Standard dan SE dilengkapi dengan sistem audio baharu dengan fungsi USB dan Bluetooth, manakala varian SE dan Advance kali ini tampil dengan lebih berani dan menonjol, dengan adanya bumper depan baharu, gril depan bar berkembar baharu dan skirt sisi baharu.

JOM BACA >> WAJIB BACA: Perodua Alza Facelift 2018 – Apa Yang Kami Tahu

Bumper belakang baharu dan garisan hiasan turut menghiasi sudut belakang kenderaan tersebut. Ciri-ciri lain yang ada pada varian SE dan Advance adalah rekaan baharu tempat duduk kulit dan sensor sudut depan, manakala Advance secara eksklusif dilengkapi dengan monitor pasang siap di bumbung dan sistem multimedia dengan skrin sesentuh berasaskan Android dengan fungsi pintar (Smart Link), Bluetooth, navigasi dan kamera undur.

Perodua buat kali pertamanya akan memperkenalkan pelbagai aksesori GearUp yang unik untuk Perodua Alza baharu ini termasuk aksesori luaran, pembalut tempat duduk bercorak quilt dan pelindung matahari. Untuk ciri keselamatan, Perodua Alza baharu dilengkapi dengan dua beg udara hadapan, ABS dengan Pengedaran Kuasa Brek Elektronik (EBD), Bantuan Brek (Brake Assist) dan poin ISOFIX untuk tempat duduk kanak-kanak di barisan tengah, memberikan model ini penarafan keselamatan empat bintang oleh ASEAN NCAP.

Tempahan Perodua Alza baharu kini dibuka, yang mana ia akan mula dipamerkan di bilik pameran Perodua di seluruh negara secara berperingkat mulai 6hb September. Perodua Alza baharu ditawarkan dengan waranti lima tahun/150,000km (yang mana terdahulu). Warna-warna yang terdapat pada Perodua Alza baharu adalah Granite Grey (warna baru dan eksklusif untuk varian SE dan Advance sahaja), Ivory White, Glittering Silver, Mystical Purple dan Electric Blue.

Harga Perodua Alza 2018 mengikut varian:

Perodua Alza Standard (MT) – RM51,490
Perodua Alza Standard (AT) – RM54,290
Perodua Alza SE (AT) – RM56,890
Perodua Alza Advance (AT) – RM62,690

(*Semua harga atas jalan (OTR) tanpa insurans untuk Semenanjung Malaysia)

JOM BACA >> Proton Perdana FL Concept 2018

KLIK UNTUK BESARKAN

Perodua Alza Advance

   

Perodua Alza SE

Perodua Alza Standard

Perodua Alza GearUp

 

Brosur Perodua Alza

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

1 Comment

Leave a Reply