ARKIB

KATEGORI

Buletin

Kemenangan berganda Proton di Rali China

Views

Proton berjaya muncul juara di Rali Longyou, China  yang merupakan pusingan keenam dan yang terakhir untuk siri perlumbaan FIA Asia Pacific Rally Championship. Ini merupakan kejayaan ketiga berturut-turut APRC di China untuk pasukan PROTON R3 Motorsports yang mempertaruhkan jentera rali Proton Satria Neo S2000.

Alister McRae muncul sebagai juara manakala rakan sepasukannya Juha Salo menamatkan saingan ditempat ketiga. Ini bermakna Proton menamatkan saingan APRC di tempat kedua keseluruhan kategori pengeluar di belakang juara Skoda, Mitsubishi di tempat ketiga dan Subaru di tempat keempat.

Proton juga mendominasi kategori 2WD APRC dengan kemenangan 1-2-3, di mana Karamjit Singh muncul sebagai juara 2WD APRC. Akira Bamba menduduki tempat kedua dan merupakan juara kategori Junior untuk dua tahun berturut-turut, manakala Kenneth Koh di tempat ketiga kategori 2WD dan kedua kategori Junior.

Pasukan Rali PROTON R3 Cusco juga muncul juara keseluruhan kategori  pengeluar APRC 2WD dan APRC Junior Championship, mengulangi kejayaan pada tahun lalu. Tahniah Proton!

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

49 Comments

Leave a Reply