ARKIB

KATEGORI

Buletin

Sengaja brek mengejut untuk buat provokasi, pemandu Corolla Altis ini ditahan

Berita Tempatan

Views

Tindakan seorang pemandu kereta jenis Toyota Corolla Altis membuat provokasi atau ‘brake check‘ terhadap sebuah kenderaan lain membawa padah apabila ditahan pada petang Ahad.

Menurut Sinar Harian, satu klip video berdurasi 49 saat dikesan dimuat naik oleh pemilik akaun Twitter bernama nan manjoi8517 yang memaparkan tindakan pemandu tersebut membuat provokasi.

JOM BACA >> INTIP: Myvi facelift (D51A) sedang jalani penggambaran iklan ke tu?

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh berkata, bertindak atas aduan suspek berjaya dikesan dan ditahan sekitar jam 5.50 petang Ahad.

Siasatan awal mendapati kejadian berlaku pada 30 Oktober (Sabtu) sekitar jam 11.30 pagi di Jalan Jinjang Setia melibatkan kereta Toyota Corolla Altis berwarna hitam dan sebuah kereta dipercayai Perodua Myvi warna hitam.

JOM BACA >> Nasib si Proton Juara: Dulu dicerca, sekarang jadi barang berharga

Kejadian berlaku apabila kereta Myvi telah bergerak secara perlahan di hadapan pemandu Corolla di lorong paling kanan. Pemandu Corolla cuba untuk memotong lalu masuk ke lorong tengah, tetapi pemandu Myvi turut masuk ke lorong sama.

Sarifudin berkata, tindakan pemandu Myvi berkenaan membuatkan suspek berang lantas berlaku kejadian berkenaan.

Tindakan pemandu Myvi membuatkan pemandu Corolla marah lalu memotong kemudian masuk semula ke lorong Myvi dan membrek kecemasan di hadapan kenderaan tersebut sebanyak beberapa kali dengan sengaja. Tambahnya lagi, kejadian berlaku selama lebih kurang satu minit.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Ini rekaan Perodua Kancil dari Stola pada tahun 1997, tapi tak jadi…
JOM BACA >> Kereta kena gesel lori di Putrajaya – Pemilik tak boleh tuntut ganti rugi, kawasan diwartakan bukan untuk parkir
JOM BACA >> Pelekat P dengan logo JPJ tarik perhatian pembeli di laman Taobao
JOM BACA >> Satria Theo – Gambaran generasi ketiga model hatchback tiga pintu Proton versi “The Fudger”
JOM BACA >> Saga Knight Concept – Kolaborasi mantap antara dua mantan pereka Proton

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply