ARKIB

KATEGORI

Rencana

Tempahan penghantaran makanan semasa Tahun Baharu Cina, Yee Sang paling popular!

Rencana

Views

Perayaan Tahun Baharu Cina, terdapat tradisi yang menarik terutamanya berkaitan dengan makanan. Orang ramai cenderung untuk menyediakan dan menghantar makanan secara aktif kepada saudara mara, rakan atau jiran.

Mereka menggunakan kelebihan teknologi terkini iaitu menempah penghantaran melalui aplikasi sahaja dan boleh menghantar ke seluruh lokasi.

Sempena dengan Tahun Baharu Cina, penganalisis Maxim E-hailing berkongsi data anggaran tentang kadar peratusan makanan yang dihantar bersama-sama dengan lima makanan tradisional yang paling popular.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Disebabkan musim perayaan, kesesakan lalu lintas dan beratur panjang di kedai, menjadikan ramai pengguna lebih suka menggunakan penghantaran. Data menunjukkan hampir tujuh ribu penghantaran berlaku semasa tahun baru.

Menurut pengguna, hidangan yang paling terkenal ialah Yee Sang, iaitu simbol menyambut tahun baru buat bangsa Cina. Ia adalah gabungan makanan dan dari data menunjukkan 36 peratus pengguna menempah makanan untuk penghantaran ini.

Pengguna boleh menghantar Yee Sang kepada saudara mara, rakan atau rakan sekerja mereka untuk meraikan semangat perayaan.

Yang kedua dalam senarai ialah kuih dengan 28 peratus penghantaran dan “kuih” paling popular semasa perayaan ialah kuih “Spring roll“. Ia juga terkenal sebagai “Chun Juan” yang mewakili kekayaan dan kemakmuran.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Ketiga ialah pencuci mulut dengan penghantaran 16 peratus, bebola keledek menjadi wakil salah satu pencuci mulut terbaik yang menyegarkan.

Tempat keempat ialah “níanníanyoǔyú” yang bermaksud mempunyai kelimpahan setiap tahun dengan rekod sebanyak 12 peratus ialah hidangan ikan seekor yang disajikan pada hari perayaan.

Yang kelima dalam senarai adalah buah dengan tempahan 8 peratus, semasa musim perayaan orang ramai akan memberikan sebakul oren mandarin sebagai tanda hadiah.

Pada jadual pek ini, memilih penghantaran melalui Maxim e-hailing adalah cara terbaik untuk memperkayakan sambutan, ini mungkin memberi impak positif kerana lebih banyak masa dan ikatan yang rapat dengan keluarga dan rakan-rakan.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply