ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Audi A6 Hibrid dilancarkan!

Views

2

Euromobil Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan DRB-HICOM dan pengimport rasmi serta pengedar tunggal Audi di Malaysia telah melancarkan Audi A6 hibrid serba baru semalam. Audi A6 hibrid menggabungkan kecekapan enjin empat silinder dengan prestasi enam silinder.

Audi A6 hibrid telah dirasmikan oleh Yang Amat Berbahagia Tun Dr Mahathir Mohamad, Bekas Perdana Menteri Malaysia. Turut hadir pada majlis tersebut, Yang Berbahagia Dato ‘Sri Haji Mohd Khamil Jamil, Pengerusi Euromobil Sdn Bhd dan Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM Berhad.

Direka sebagai hibrid selari, Audi A6 hibrid menghasilkan jumlah gabungan 245 hp dan 480 Nm tork. Enjin 2.0 TFSI ® dengan 211 hp dan 350 Nm tork, bergabung dengan motor elektrik menghasilkan 54 hp dan Nm 210 tork. Untuk meningkatkan kecekapan, berat kenderaan itu dikurangkan melalui teknologi ultra ringan Audi diperbuat daripada 30% aluminium dan keluli kekuatan tinggi, ia bukan sahaja mengurangkan berat badan dengan berkesan, tetapi membolehkan peningkatan dalam ketangkasan dan ketegaran untuk keseronokan memandu yang lebih.

Dipadankan bersama transmisi 8-kelajuan tiptronic yang menggabungkan motor elektrik, ia mengawal sambungan kepada pembakaran enjin melalui klac untuk penukaran gear yang lancar, sporty dan cekap. Dynamic Shift Program (DSP) menentukan titik peralihan yang sesuai dengan sendiri dan menyesuaikan diri dengan gaya pemanduan anda.

Bateri lithium-ion yang ringan dan padat mempunyai kapasiti nominal sebanyak 1.3 kWj dan menyampaikan 54 hp kuasa. Audi A6 Hibrid juga dilengkapi dengan lampu LED. Ia bukan hanya memerlukan kurang tenaga tetapi juga menyediakan cahaya yang lebih cerah yang dilihat menjadi lebih menyenangkan dan selamat pada jalan raya. Dua kaedah yang berbeza digunakan untuk menyejukkan bateri, bergantung kepada keperluan dengan udara disalurkan dari ruang penumpang oleh kipas dan melalui litar penyejukan yang berasingan ditambah kepada sistem penghawa dingin deluxe automatik.

Sebagai hibrid penuh pada mod memandu elektrik, tekan butang EV pada konsol tengah dan ia boleh bergerak pada kelajuan sehingga 100 km/h pada kuasa elektrik semata-mata dengan hampir tiada bunyi dan dengan sifar pelepasan asap dan mempunyai jarak tiga kilometer pada kelajuan 60 km/h. A6 Hibrid memecut dari 0 hingga 100 km / h dalam 7.5 saat dan mencapai kelajuan tertinggi 240 km/h. Gabungan penggunaan bahan api adalah semua yang sama pada kadar 6.2 liter setiap 100 km.

Audi A6 hibrid juga dilengkapi sistem multimedia MMI tercanggih yang membolehkan pemandu hanya mengawal fungsinya dihujung jari. A6 Hibrid adalah ditawarkan pada RM280, 000 (di atas jalan) tanpa insurans dan unit pandun ujinya terdapat disemua bilik pameran Euromobil. Harga kenderaan juga termasuk duti import penuh dan pengecualian duti eksais bagi kenderaan hibrid dengan 2,000 cc dan ke bawah dan sah sehingga 31 Disember 2013.

Info daripada Arish Qutb Ahmad Khan

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply