ARKIB

KATEGORI

Buletin

Brunergy umum projek kereta api berkelajuan tinggi pertama Borneo, TransBorneo Railway

Berita Tempatan

Views

Syarikat Brunei, Brunergy Utama Sdn Bhd mengumumkan projek Trans Borneo RailwayRangkaian Kereta Api Berkelajuan Tinggi Pertama di Borneo.

Syarikat itu di laman sesawangnya dipetik berkata, projek tersebut akan dilaksanakan dalam dua fasa melibatkan laluan sepanjang 1,620 kilometer (km). Jelasnya, jarak purata antara stesen-stesen yang akan dibina adalah 150 km.

Kelajuan kereta api ini adalah 300 hingga 350 km per jam dengan anggaran purata perjalanan antara stesen hanya memakan masa 30 minit,” katanya.

Mengenai laluan perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi itu, Fasa Pertama bagi menghubungkan bandar-bandar di pantai barat ke timur bermula di Pontianak, Kalimantan Barat, dan berakhir di Kota Kinabalu, Sabah yang merupakan kawasan tumpuan ekonomi.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Laluan Fasa Pertama ini adalah, Kota Kinabalu, Kimanis/Papar, Beaufort, Sipitang, Lawas, Bangar, Limbang, Bukit Panggal, Miri, Bintulu, Sibu, Sri Aman, Kuching, Sambas, Singgawang, Mempawah dan Pontianak.

Sementara Fasa Kedua pula, akan melibatkan Kalimantan Utara dan Timur untuk menghubungkan Laluan Utama dengan bandar terbesar Borneo, Samarinda, dan kemudiannya ibu negara Indonesia baharu, Nusantara.

Laluannya adalah Long Seridan, Bekalalan, Long Bawan, Malinau, Tanjung Selor, Tandjungredeb, Pengadan, Lubuk Tutung, Bontang, Samarinda dan Balikpapan.

Bagi terminal dan stesen pula, Kereta Api Trans-Borneo (TBR) akan menjadi tuan rumah kepada empat terminal, berfungsi sebagai hab utama untuk pengangkutan massa, bersama-sama dengan 24 stesen di kepulauan ini.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Kedua-dua laluan akan bersambung di daerah Tutong di Brunei yang terletak di lokasi strategik, berfungsi sebagai hab pusat TBR.

Untuk rekod, Brunergy Utama Sdn Bhd ialah syarikat milik penuh Brunei yang menumpukan pada pembinaan projek infrastruktur utama untuk memacu pertumbuhan ke hadapan di Borneo.

Ditubuhkan pada 21 Oktober 2013, Brunergy pada mulanya dikenali sebagai Mumin Energy (B) Sdn Bhd, terutamanya beroperasi dalam sektor minyak dan gas.

Setahun kemudian, pengasas Danny Chong dan Khalid Haji Abdul Mumin menyelaraskan semula misi syarikat untuk menumpukan pada sistem penghantaran pengangkutan massa untuk Brunei dan negara jiran Malaysia, menamakan semula syarikat itu pada 5 Ogos 2014 kepada Brunergy Utama (B) Sdn Bhd. – Borneo Network

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit The Borneo Post

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply