ARKIB

KATEGORI

Buletin

EPMB terima Lesen Pengilangan daripada MITI – Sasar untuk keluarkan 50k motosikal elektrik Blueshark setahun

Berita Tempatan

Views

EP Manufacturing Bhd (EPMB) mendapat kelulusan sepenuhnya oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk memasang dan mengeluarkan kenderaan elektrik (EV) beroda dua menerusi kemudahan pembuatannya di Glenmarie, Shah Alam.

Berita Harian melaporkan, EPMB dalam satu kenyataan berkata anak syarikat milik penuhnya, EP Blueshark Sdn Bhd (EP Blueshark), pada 26 September lalu telah menerima Lesen Pengilangan daripada MITI untuk menjalankan aktiviti pemasangan motosikal elektrik.

Menurutnya, kebenaran itu, yang telah diberikan di bawah Akta Penyelarasan Perindustrian 1975, akan diguna pakai secara retrospektif mulai 25 Julai 2022.

Menurut EPMB, Lesen Pengilangan itu membolehkan EP Blueshark mengimport komponen motosikal elektrik dalam bentuk Semi Knocked Down (SKD) dan/atau pemasangan tempatan (CKD) dan dipasang dan dikilangkan di Malaysia untuk diedarkan ke pasaran tempatan dan ASEAN.

Untuk rekod, EPMB telah bekerjasama dengan Sharkgulf Technologies Group Ltd yang berpangkalan di China untuk memasang, mengeluarkan dan mengedarkan EV dua roda berjenama Blueshark di Malaysia dan negara-negara ASEAN yang lain.

JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?

Dengan Lesen Pengilangan daripada MITI, EPMB bersedia untuk mempercepatkan usahanya untuk melancarkan 50,000 unit EV dua roda BlueShark secara komersial setiap tahun bagi tahun-tahun awal.

Pengerusi Eksekutif EPMB, Hamidon Abdullah berkata, syarikat itu bakal memulakan pembinaan kilang pembuatan pada awal tahun 2023 dan menyasarkan untuk menyiapkannya menjelang suku ketiga tahun depan.

Kemudahan pembuatan bukan sahaja akan maju dari segi teknologi tetapi juga akan menggaji sekurang-kurangnya 80 peratus rakyat Malaysia dalam tenaga kerja dan melatih mereka melalui pemindahan kemahiran dan teknologi.

Tambahnya, dalam tempoh tiga hingga 10 tahun akan datang, negara Asia Tenggara dijangka menyaksikan pertumbuhan ketara yang ketara dalam pasaran EV beroda dua, mengatasi Eropah dan Asia Timur.

EPMB berkata, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) pada 30 Ogos lalu telah meluluskan VTA untuk model Blueshark R1 di bawah Akta Pengangkutan Jalan Malaysia 1987.

JOM BACA >> Foto supermoped Aveta SVR180 tersebar – Harga tunai RM 9,988?

Kelulusan VTA diperoleh kira-kira sebulan selepas EPMB menerima Kelulusan Bersyarat daripada kerajaan kerana membina kilang pembuatan sulungnya untuk kenderaan dua roda elektrik.

Sementara itu, pada 19 September lalu, EPMB mengumumkan bahawa ia telah menandatangani Perjanjian Pelaburan dengan CIS Pride Fund SPC dan Sharkgulf, di mana dana itu akan melabur sekurang-kurangnya AS$50 juta dalam mewujudkan infrastruktur penukaran bateri untuk EV dua roda berjenama Blueshark.

Kumpulan itu juga telah menandatangani satu lagi Perjanjian Pelaburan dengan Siraj Holding LLC dan Sharkgulf yang berpangkalan di Abu Dhabi, di mana Siraj akan melabur secara berperingkat minimum AS$50 juta (RM231.7 juta) untuk mendapatkan kenderaan dua roda berjenama Blueshark daripada EPMB.

Syarikat itu akan memajakkannya kepada rakyat Malaysia daripada kategori B40 serta menawarkan mereka peluang pekerjaan gig untuk pendapatan tambahan.

Selain itu, EPMB telah memeterai Memorandum Persefahaman dengan SJQ Investments LLC dan Sharkgulf yang berpangkalan di Dubai untuk bersama-sama meneroka pengembangan dan pembangunan EV beroda dua untuk pasaran Timur Tengah dan Afrika.

Siri perjanjian itu meletakkan EPMB pada laluan yang pantas ke arah menerokai kredit karbon dengan berganding bahu dengan dana global yang berfokuskan elemen alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> RISIK: Ativa hibrid (D47B) bakal dilancar pada September, Axia (D74A) selesai ujian percubaan awal pemasangan
JOM BACA >> Foto Alza 2022 (D27A) warna Garnet Red tertiris, unit pameran dan pandu uji mula dihantar!
JOM BACA >> INTIP: Wajah sebenar Perodua Alza 2022 (D27A) terdedah! Deretan unit pengeluaran tular di media sosial!
JOM BACA >> Info ringkas Perodua Alza (D27A), apa yang sudah diketahui setakat ini
JOM BACA >> INTIP: Saga MC2 jalani penggambaran iklan, petanda pelancaran semakin hampir!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply