ARKIB

KATEGORI

Buletin

JPJ ‘tangkap’ drebar bas layan TikTok semasa memandu

Berita Tempatan

Views

Penyamaran penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebagai penumpang bas ekspres berjaya mengesan perbuatan pemandu kenderaan itu menggunakan telefon pintar termasuk melayari TikTok ketika memandu, baru-baru ini.

Timbalan Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah, Shahrul Azhar Mat Dali berkata, ketiga-tiga pemandu terbabit dikesan berbuat demikian ketika dalam perjalanan dari Terminal Bas Shahab Perdana, di Alor Setar ke destinasi masing-masing iaitu ke Ipoh, Perak dan Kuala Lumpur.

Hasil penyamaran penguat kuasa pada Operasi Khas Sempena Hari Raya Aidilfitri berjaya mengesan kesalahan menggunakan telefon bimbit oleh ketiga-tiga pemandu bas ekspres terbabit.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

“Dua daripada mereka melayari live di TikTok, manakala seorang lagi membuat panggilan video hampir sepanjang perjalanan,” katanya pada sidang akhbar di Alor Setar hari ini.

Katanya, seorang pemandu berusia 52 tahun dan dua lagi berusia 54 tahun dikenakan saman sebanyak RM150 seorang atas kesalahan menggunakan alat komunikasi semasa memandu di bawah Kaedah 17A(1) Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 serta berbual tanpa sebab munasabah mengikut Kaedah 17(a) PSV 1959.

Shahrul Azhar berkata, sebelum ini pihaknya mengadakan pertemuan dengan operator dan pemandu bas dengan menekankan tanggungjawab mereka dalam memastikan keselamatan penumpang.

Namun begitu, pihaknya mendapati masih ada pemandu yang tidak mematuhi peraturan dengan menggunakan telefon bimbit semasa memandu sekali gus merisikokan keselamatan penumpang.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

“Hilang tumpuan walaupun dua atau tiga saat, ia boleh mengakibatkan kemalangan termasuk menyebabkan kematian, walau bagaimanapun sepanjang operasi khas itu tiada kes kemalangan melibatkan pengangkutan awam berlaku,” ujarnya.

Sementara itu, kata beliau, pihaknya memeriksa sebanyak 54,821 kenderaan sepanjang operasi khas Sempena Aidilfitri dari 1 hingga 20 April lalu.

Sepanjang tempoh itu, pihaknya mengeluarkan sebanyak 10,151 notis saman atas pelbagai kesalahan dengan 432 kenderaan disita.

Tambahnya, empat kes pemandu bas turut dikesan positif dadah menerusi ujian air kencing oleh Agensi Antidadah Kebangsaan. – KOSMO! ONLINE

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply