ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Mitsubishi Express muncul model pertama dapat 0-Bintang ANCAP

Berita Global

Views
ANCAP SAFETY RATING: Mitsubishi Express (June 2020 - onwards)

Program Penilaian Kereta Baharu Australasian (ANCAP), buat julung kalinya menganugerahkan Sifar (0)-Bintang untuk penarafan kemalangannya. Model yang menerima anugerah ‘paling mengaibkan’ itu adalah van Mitsubishi Express, yang terbukti menimbulkan “risiko kecederaan serius pada dada” dalam tiga daripada empat ujian kemalangan – ofset depan, depan lebar penuh dan tiang serong.

JOM BACA >> Berkat jaga ibu sedang sakit, lelaki ini cuma bayar RM1 dan dapat beli Proton X50 di Shopee!

Selain itu, model ini juga “berpotensi menjadi titik keras kontak lutut” dalam ujian perlanggaran hadapan,  dan pintu kargo sisi yang berubah bentuk semasa ujian sisi, “terkopak dan mungkin sebahagiannya terpelanting”. Reka bentuk tempat duduk depannya pula menyebabkan kecederaan pada pemandu dan penumpang, dan tidak banyak beg udara yang melindunginya.

‘Perlindungan Penumpang Dewasa’ mendapat skor 55 peratus, manakala yang mendorong Express turun ke peringkat sifar-bintang adalah teknologi pencegahan kemalangan. Model ini hanya memperoleh tujuh peratus untuk ‘Bantuan Keselamatan’ kerana tidak mempunyai ciri seperti brek kecemasan autonomi (AEB) dan peringatan tali pinggang keledar.

JOM BACA >> Gambaran 3D “[email protected]” generasi keempat

Fungsi tunggal yang dapat dinilai adalah pengehad kelajuan manual, yang menghasilkan skor 1.25 dari 3 dalam kategorinya. Van biasanya berada di belakang lengkok dalam aspek keselamatan, terutama dengan pemasangan teknologi bantuan pemanduan. Euro NCAP, yang struktur pengujiannya digunakan ANCAP beberapa tahun yang lalu, telah menguji 19 van sebelum ini, merangkumi 98 peratus model yang dijual di Eropah pada tahun 2019.

Hasilnya adalah bercampur-campur. Tiada yang mendapat penilaian ‘Platinum’ teratas, dan lima van langsung tidak mencapai tahap ‘Gangsa’, dan Euro NCAP mengatakan model-model tersebut “tidak disyorkan kerana kekurangan sistem keselamatan”. Antara model tersebut termasuklah Renault Trafic dan Fiat Talento, yang secara kebetulan kedua-duanya adalah “kembar” kepada Mitsubishi Express.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP : Perodua Ativa (D55L) mula tiba di bilik pameran
JOM BACA >> INTIP : Persona dan Iriz MC2 serta versi crossover dirakam dari jarak dekat – Sah pakai logo baharu dan skrin terapung
JOM BACA >> Perodua mula siar foto acah Ativa (D55L) di laman sesawang
JOM BACA >> INFO : Proton X70 MC1 bakal diperkenalkan tahun ini? Iriz dan Persona MC2 kekal dengan transmisi CVT
JOM BACA >> Optimus PrimeINTIP : Iriz crossover dan Persona MC2 dikesan di Kuantan waktu malam, guna lampu depan jenis LED?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply