ARKIB

KATEGORI

Buletin

Presiden Jokowi ‘luncurkan’ kereta api laju Whoosh

Berita Global

Views

Presiden Joko Widodo (Jokowi) merasmikan kereta api berkelajuan tinggi (bullet train) pertama di Indonesia dikenali sebagai Whoosh semalam, lapor stesen penyiaran CNBC.

“Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, bullet train Jakarta-Bandung, Whoosh dilancarkan secara rasmi dan kini mula beroperasi.

Bullet train Jakarta-Bandung ini merupakan yang pertama di Indonesia dan juga rantau Asia Tenggara.

“Kerana kelajuannya mencapai 350 kilometer sejam, kita namakan tren ini sebagai Whoosh,” kata Jokowi semasa majlis perasmian di Stesen Halim Jakarta.

Tambah Jokowi, nama Whoosh diinspirasikan ­daripada bunyi dikeluarkan kereta api berkelajuan tinggi seumpamanya selain singkatan daripada slogan ‘Waktu Hemat Operasi Optimal Sistem Hebat (Jimat masa operasi optimum sistem hebat)’.

JOM BACA >> INTIP: Proton S50 (SS11) ke tu, nak ke mana agaknya ye?

Perkhidmatan kereta api canggih tersebut, yang merupakan sebahagian daripada Inisiatif Jalur dan Jalan China, dibiayai syarikat milik Beijing. Kos keseluruhan projek tersebut pula mencecah AS$7.3 bilion (RM34.27 bilion), lapor laman berita Gutzy Asia.

Projek yang sekian lama dinanti-nantikan itu sebelum ini beberapa kali ditunda. Ia pada awalnya dijadualkan siap pada 2019.

Namun, pelbagai isu yang timbul khususnya ­pandemik Covid­-19 serta masalah pemerolehan tanah menyebabkan projek tersebut lewat disiap­kan serta kosnya meningkat.

Perkhidmatan bullet train Whoosh akan beroperasi dari ibu kota Indonesia, Jakarta hingga ke bandar kedua terbesar, Bandung di wilayah Jawa Barat.

Melibatkan jarak 142.3 kilome­ter, laluan rel berkelajuan tinggi yang diselia oleh syarikat usaha sama, PT Kereta Cepat Indonesia China (PT KCIC) itu beroperasi menggunakan tenaga elektrik dan sifar pelepasan karbon.

JOM BACA >> Mekanik tempatan ‘bikin’ Proton Wira jadi kereta Batman, kos cecah lebih RM100k

Perkhidmatan tren berkelajuan tinggi itu mampu memendekkan masa perjalanan dari Jakarta ke Bandung daripada tiga jam sebelum ini kepada cuma kurang sejam.

Sebagai tambah nilai kepada kelajuannya, bullet train itu diubah suai untuk berdaya tahan kepada iklim tropika Indonesia serta dilengkapi sistem keselamatan canggih yang berupaya bertindak balas dalam situasi kecemasan seperti gempa bumi serta banjir.

Kereta api tersebut mengan­dungi lapan gerabak dilengkapi rangkaian Wi-Fi serta sebilangan palam pengecas USB.

Whoosh memiliki kapasiti untuk membawa 601 penumpang serta menawarkan tiga kelas ge­rabak iaitu kelas pertama, kedua dan VIP.

Sempena pelancarannya, penumpang boleh menaiki bullet train tersebut secara percuma sehingga harga tambang rasmi diumumkan. – KOSMO! ONLINE

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Presiden Joko Widodo

JOM BACA >> Lelaki ini menyesal beli kereta Honda selepas tuntutan waranti beberapa kali ditolak
JOM BACA >> Gambaran awal Perodua D66B berdasarkan lakaran yang tertiris di media sosial
JOM BACA >> Proton X90 dipertontonkan – Enjin hibrid ringan, empat varian, pilihan konfigurasi 6 atau 7 tempat duduk
JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2
JOM BACA >> Pemandu Honda HR-V seakan ‘sengaja langgar’ motosikal dalam video tular disaman

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply