ARKIB

KATEGORI

Buletin

Stesen Angkasa Lepas Tiangong nyaris langgar satelit SpaceX, Elon Musk dikecam warganet China

Berita Global

Views

Pengguna internet China mengecam bilionair Elon Musk semalam selepas Beijing memaklumkan bahawa stesen angkasa lepasnya melakukan pergerakan drastik untuk mengelak daripada melanggar dua satelit SpaceX.

JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton Saga MC2 dikesan

Menurut K! ONLINE, stesen angkasa lepas China, Tiangong terpaksa melaksanakan ‘kawalan pencegahan pelanggaran’ semasa dua pertembungan berasingan dengan satelit Starlink milik SpaceX pada Julai dan Oktober lalu, demikian menurut dokumen yang diserahkan Beijing kepada agensi angkasa lepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada bulan ini.

JOM BACA >> 30 unit Proton X70 diserah kepada Polis Kenya

Tiangong merupakan pencapaian terbaharu dalam usaha China untuk menjadi kuasa besar angkasa lepas selepas Beijing mendaratkan kenderaan penerokaan di Planet Marikh dan menghantar kenderaan serupa ke Bulan.

Teras modul stesen angkasa lepas itu memasuki orbit pada tahun ini dengan Tiangong dijangka beroperasi sepenuhnya menjelang 2022.

Pengguna media sosial China menyelar Musk dan syarikatnya berhubung insiden tersebut dengan satu tanda pagar mencatat 87 juta tontonan menjelang pagi tadi.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Foto Daihatsu Xenia 2022, satu lagi kembar Perodua Alza (D27A) pula bocor!
JOM BACA >> INTIP: Myvi facelift (D51A) sedang jalani penggambaran iklan ke tu?
JOM BACA >> Nasib si Proton Juara: Dulu dicerca, sekarang jadi barang berharga
JOM BACA >> Ini rekaan Perodua Kancil dari Stola pada tahun 1997, tapi tak jadi…
JOM BACA >> Kereta kena gesel lori di Putrajaya – Pemilik tak boleh tuntut ganti rugi, kawasan diwartakan bukan untuk parkir

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply