ARKIB

KATEGORI

Tular

Hukum ‘renjis air ruqyah’ pada kenderaan diharuskan syarak – Mufti Wilayah Persekutuan

Tular

Views

Hukum merenjis atau membilas kenderaan dengan air dibaca ruqyah mengandungi ayat al-Quran dan zikir adalah dibenarkan dan diharuskan dalam syarak, jelas Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Penjelasan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan itu susulan polemik di media sosial mengenai video tular seorang ulama dari Pattani, Thailand merenjis air ke kereta jenis Lexus LM 350 hingga ada warganet menganggapnya khurafat dan tidak dilakukan Nabi Muhammad SAW serta sahabat.

“Setiap umat Islam dituntut untuk berikhtiar menjaga diri, keluarga dan hartanya daripada sebarang perkara yang tidak diingini seperti kecurian, kemalangan dan penyakit Ain.

“Berkaitan penyakit al-Ain, Nabi SAW pernah menyebut bahawa penyakit ini sesuatu yang benar dan apabila seseorang diminta untuk mandi bagi menyembuhkan penyakit itu, maka hendaklah dia mandi,” katanya dalam satu petikan.

Nabi SAW bersabda: “Penyakit al-Ain itu benar. Jika ada sesuatu yang menjangkaui qadar makan ‘ain yang dapat menjangkauinya. Jika diminta kepada kamu untuk mandi (sebagai penyembuhan), maka hendaklah kamu mandi.” (HR Muslim).

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menjelaskan bahawa sebahagian ulama menyebutkan penyakit Ain juga menimpa kepada haiwan dan benda-benda tidak bernyawa seperti pokok, batu, kereta dan seumpamanya.

“Terdapat pelbagai cara untuk melindungi diri daripada penyakit Ain seperti membaca ruqyah dan doa,” katanya.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan mengatakan bahawa memandikan atau membilas dengan air adalah satu ikhtiar lain untuk melindungi diri daripada penyakit Ain.

“Ia berdasarkan sabda Nabi SAW ‘jika diminta kepada kamu untuk mandi (bagi penyembuhan), maka hendaklah kamu mandi’.

“Hal ini juga diharuskan dengan cara merenjis-renjis air kepada perkara tidak bernyawa seperti rumah dan sebagainya,” katanya.

Merujuk kepada petikan daripada kitab Mausu’ah Syar’iyyah fi Ilm al-Ruqa, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan mengatakan perbuatan membaca ayat al-Quran, zikir dan ta’awwudz kemudian merenjis pada sesuatu tempat atau barang adalah dibenarkan oleh syarak dan bukan khurafat.

“Selain itu juga, sesuatu perkara yang tidak dilakukan Nabi SAW dan sahabat tidak semestinya perkara itu diharamkan oleh syarak. “Terdapat banyak perkara yang harus dilakukan sekalipun Nabi SAW dan sahabat tidak melakukannya,” katanya.

Menurutnya, perbahasan ini disebut sebagai ‘al-tark’ iaitu sesuatu yang ditinggalkan oleh Nabi SAW sama ada dengan tujuan tertentu atau tidak.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

“Sesetengah golongan sengaja menimbulkan kekeliruan dengan menjadikannya hujah jika sesuatu itu baik sudah tentu Nabi SAW dan sahabat terlebih dulu akan melakukannya sedangkan perkara itu tidak benar.

“Berkaitan hal ini, Syeikh Abdullah Siddiq al-Ghumari menyebutkan dalam kitabnya Husn al-Tafahhum wa al-Dark li Mas’alat al-Tark,” katanya.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan berkata, banyak perkara yang ditinggalkan Rasulullah SAW dan tidak menjadi haram atas pelbagai sebab seperti hukum memakan dhab.

“Nabi SAW pernah meninggal perbuatan memakan dhab walaupun dipelawa sahabat kerana ia bukan adat Baginda SAW. “Walau bagaimanapun, Baginda SAW tidak mengharamkan sahabat daripada memakannya,” katanya.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menegaskan bahawa perbuatan merenjis atau membilas kenderaan yang dibaca zikir dan doa ruqyah bukan satu perkara khurafat. “Ia adalah satu cara yang dibenarkan oleh syarak kerana tiada dalil melarangnya.

“Tindakan itu harus untuk dilakukan dengan tujuan menjaga sesuatu barang atau kenderaan daripada penyakit Ain dan musibah seumpamanya,” katanya. – Harian Metro

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply