ARKIB

KATEGORI

Buletin

MAN uji trak swapandu sejauh 10 km di lebuh raya Autobahn

Berita Global

Views

MAN muncul sebagai pengeluar kenderaan komersial pertama yang menguji trak swapandu ke lebuh raya Autobahn, di Jerman.

Turut serta dalam sesi ujian sejauh 10 kilometer di A9 antara persimpangan Allershausen dan Fürholzen itu, ialah Menteri Pengangkutan Persekutuan, Dr Volker Wissing dan Ketua Pegawai Eksekutif MAN, Alexander Vlaskamp.

MAN baru-baru ini menjadi pengeluar kenderaan komersial pertama yang menerima permit ujian Tahap 4 berdasarkan undang-undang pemanduan kendiri di lebuh raya Jerman.

Jumlah kargo dan, khususnya, pengangkutan antara hab logistik seperti gudang gedung serbaneka dalam talian sedang berkembang dengan pesat. Justeru, penggunaan trak swapandu dalam apa yang dipanggil pengangkutan hab-ke-hab amat sesuai bagi tujuan ini.

Trak sentiasa berada di jalan raya, sangat cekap dari segi penggunaan dan selamat untuk dipandu. Tiada rehat dalam masa memandu. Oleh yang demikian, kenderaan boleh disepadukan dengan sempurna ke dalam proses logistik yang disegerakan dengan ketat.

Dalam jangka panjang, penggunaan trak swapandu yang cekap boleh mengurangkan kos operasi keseluruhan sebanyak sepuluh hingga 15 peratus.

Teknologi baharu itu juga boleh mengurangkan masalah kekurangan pemandu. Di negara Jerman sahaja, sudah terdapat kekurangan sehingga 100,000 pemandu trak.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Pengerusi Lembaga Eksekutif MAN Truck & Bus SE, Alexander Vlaskamp berkata, projek hab-ke-hab selanjutnya akan menyusul mulai tahun 2025, dan kemudiannya dalam aplikasi pelanggan biasa.

Walau bagaimanapun, untuk merealisasikan pemanduan kendiri, pihaknya juga perlu bekerjasama rapat dengan pengendali infrastruktur seperti Autobahn GmbH.

Pengarah Urusan Teknikal Autobahn GmbH des Bundes, Dirk Brandenburger berkata, pihaknya bukan sahaja meluluskan pemanduan autonomi di bahagian lebuh raya tertentu, malah secara aktif mempromosikan rangkaian dan komunikasi antara infrastruktur lebuh raya dan kenderaan dengan apa yang dipanggil sistem pengangkutan pintar koperatif.

Untuk pandu uji trak autonomi pertama, Autobahn GmbH meneliti konsep MAN sebagai sebahagian daripada permohonan untuk mendapatkan lesen ujian sebelum Pihak Berkuasa Pengangkutan Motor Persekutuan secara rasmi memberikan kelulusan MAN pada awal bulan April.

Pada masa hadapan, Autobahn GmbH juga akan bertanggungjawab untuk meluluskan kawasan operasi di lebuh raya untuk kelulusan siri kenderaan swapandu.

Pengendali kenderaan menentukan laluan untuk kenderaannya dengan fungsi pemanduan kendiri, dan Autobahn GmbH kemudian menyemak sama ada laluan ini sesuai untuk pengendalian kenderaan ini.

MAN telah memacu pemanduan autonomi ke hadapan selama bertahun-tahun dengan pelbagai projek penyelidikan dan pembangunan.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Mulai tahun 2017 hingga 2019, MAN membangunkan dan menguji trak yang digandingkan secara elektronik dalam projek penyelidikan dan pembangunan bersama dengan DB Schenker.

Pengangkutan yang selamat dan jimat bahan api ini digunakan selama lebih daripada enam bulan dalam pengangkutan kargo am biasa di lebuh raya A9 antara Neufahrn dan Nuremberg.

Mulai tahun 2019 hingga 2023, projek ANITA dengan rakan kongsi Deutsche Bahn, Fresenius University of Applied Sciences dan Götting KG memfokuskan pada penyepaduan digital lengkap trak autonomi ke dalam proses logistik pengendalian kontena dari jalan raya ke rel.

Dan sejak tahun 2022, MAN telah bekerjasama dengan Autobahn GmbH dan rakan kongsi lain daripada industri, ujian sains dan teknikal dalam projek ATLAS-L4 untuk membangunkan trak swapandu bagi kegunaan pengangkutan lebuh raya antara hab logistik.

Projek ini secara khusus melaksanakan undang-undang mengenai pemanduan kendiri yang diluluskan di Jerman pada tahun 2021, yang sudah membenarkan pemanduan tanpa pemandu di laluan yang jelas dan dengan pengawasan teknikal.

Pandu uji praktikal prototaip dengan pemandu keselamatan di lebuh raya dirancang pada penghujung projek. Sehingga kini, MAN telah memfailkan 133 permohonan paten dalam bidang pemanduan kendiri, 33 daripadanya telah pun diluluskan.

Dengan mengambil bahagian dalam projek @CITY, BeIntelli dan MINGA, MAN turut terlibat dalam pembangunan pemanduan kendiri untuk bas bandar.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply