ARKIB

KATEGORI

Buletin

‘Papan tanda jalan dengan radar dan penyata kelajuan’ yang pertama di Sarawak diperkenalkan

Berita Tempatan

Views

Papan tanda yang lengkap dengan radar dan penyata kelajuan atau ‘Radar Speed Advisory Sign’ yang pertama seumpamanya di Sarawak dipasang di Jalan Tun Jugah di Kuching, semalam.

Menurut EDISI UKAS, Menteri Pengangkutan Sarawak, Datuk Sri Lee Kim Shin berkata, Jabatan Kerja Raya (JKR) dengan kerjasama Kementerian Pengangkutan Sarawak (MOTS) telah memasang beberapa papan tanda tersebut di beberapa lokasi di sepanjang laluan utama di sekitar kawasan Kuching.

JOM BACA >> Foto Geely Bin Yue S facelift versi pengeluaran tertiris – Kembar Proton X50 dengan gaya rekaan “Energy Storm”

Tambah beliau, selain daripada menunjukkan had laju warta yang dibenarkan, papan tanda kelajuan ini menggunakan teknologi radar untuk menentukan kelajuan kenderaan yang akan tiba (dalam km/j), untuk memaparkan kelajuan berangka kenderaan tersebut pada panel LED yang disepadukan pada papan tanda itu.

Jelasnya, jika kenderaan bergerak di bawah had laju, panel LED akan memaparkan kelajuan yang sepadan dalam warna hijau, manakala jika kenderaan telah melebihi had laju, panel akan memaparkan kelajuan yang sepadan dalam warna merah.

Mengulas lanjut, beliau memberitahu tujuan papan tanda tersebut dipasang adalah untuk memberi amaran kepada pemandu tentang kelajuan mereka terutamanya jika mereka melepasi had laju secara sedar atau tidak.

JOM BACA >> INTIP: Prototaip ujian trak pikap Geely Hao Yue (VX11)@Proton X90 dikesan, bakal jadi model EV?

Apabila jalan raya besar dan lurus terutamanya di jejambat, pemandu kenderaan kadang kala hilang jejak kelajuan pemanduan mereka sendiri dan dengan itu tanpa disedari melebihi had laju.

Jadi, dengan memasang peringatan kelajuan tambahan, pemandu kini akan mendapat manfaat peringatan tambahan tentang kelajuan mereka dalam perjalanan, menyedarkan mereka untuk memperlahankan dan mengelakkan kemungkinan tiket memandu laju atau kemalangan.

Selain Jalan Tun Jugah, papan tanda penyata kelajuan itu juga akan dipasang di Jalan Batu Kawa dan Batu 14 Jalan Kuching-Serian.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INFO: Geely kata [email protected] X90 sebenarnya bukanlah SUV
JOM BACA >> INTIP: Proton Saga MC2 naik Genting Highlands pula
JOM BACA >> SPEKULASI : Axia generasi kedua (D74A) sedang dibangunkan, bakal dilancar pada 2023?
JOM BACA >> INTIP: Proton X50 ini kelihatan seperti sedang ‘menguji sesuatu’
JOM BACA >> Proton daftar tanda dagang nama X90 dan X80 di MyIPO, petanda awal dua model SUV baharu?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply