ARKIB

KATEGORI

Buletin

Pengusaha cat van sekolah haram dengan warna jingga untuk mengaburi JPJ

Berita Tempatan

Views

Segelintir pengusaha van persendirian dikesan cuba mengaburi mata penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan ibu bapa dengan mengecat kenderaan itu berwarna jingga kononnya sebagai van sekolah yang sah.

JOM BACA >> Foto Daihatsu Xenia 2022, satu lagi kembar Perodua Alza (D27A) pula bocor!

Utusan Online melaporkan, perkara tersebut dikesan hasil operasi bas sekolah haram yang dijalankan JPJ di sekitar daerah Seremban, semalam.

Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, operasi itu dijalankan hasil risikan oleh 28 orang pegawai serta anggota penguat kuasa JPJ sejak 18 November lalu dengan mengesan van sekolah haram yang beroperasi membawa pelajar sekolah.

JOM BACA >> INTIP: Myvi facelift (D51A) sedang jalani penggambaran iklan ke tu?

Sepanjang pemerhatian dan risikan selama seminggu, sebanyak 16 buah kenderaan dikenal pasti beroperasi tanpa permit sah dan dan tidak melalui pemeriksaan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) yang sepatutnya dibuat secara berskala enam bulan sekali.

Malah, ada pengusaha yang hanya mengecat van dengan warna jingga bagi mengaburi ibu bapa dan lebih berbahaya kenderaan itu tidak mempunyai insurans.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit JPJ Negeri Sembilan

JOM BACA >> Nasib si Proton Juara: Dulu dicerca, sekarang jadi barang berharga
JOM BACA >> Ini rekaan Perodua Kancil dari Stola pada tahun 1997, tapi tak jadi…
JOM BACA >> Kereta kena gesel lori di Putrajaya – Pemilik tak boleh tuntut ganti rugi, kawasan diwartakan bukan untuk parkir
JOM BACA >> Pelekat P dengan logo JPJ tarik perhatian pembeli di laman Taobao
JOM BACA >>

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply