ARKIB

KATEGORI

Buletin

Petronas sahkan penemuan gas di Pantai Sarawak

Berita Tempatan

View

Bernama melaporkan, Petroliam Nasional Bhd (Petronas) telah mengesahkan penemuan gas baharu di luar pantai Sarawak. Semalam, syarikat minyak dan gas negara itu membuat pengumuman dalam satu kenyataan mengenai kejayaan itu di telaga penilaian penerokaan Lang Lebah-2 dalam kontrak perkongsian pengeluaran Blok SK410B (PSC) yang terletak di Wilayah Luconia Tengah, kira-kira 80 kilometer dari Sarawak.

JOM BACA >> INFO : Proton X70 MC1 bakal diperkenalkan tahun ini? Iriz dan Persona MC2 kekal dengan transmisi CVT

PTTEP HK Offshore Ltd adalah operator bagi blok yang turut dikongsi dengan KUFPEC Malaysia (SK410B) Ltd dan Petronas Carigali Sdn Bhd. Naib Presiden Kanan Pengurusan Petroleum Petronas, Mohamed Firouz Asnan berkata penemuan luar biasa ini adalah bukti kepada lembangan Malaysia yang sangat prolifik dan menunjukkan potensi eksploitasi yang belum diterokai.

Blok SK410B dipromosikan dalam Pusingan Bidaan Malaysia 2015, menyebabkan PSC ditandatangani pada Julai 2016. Telaga penerokaan Lang Lebah-2 berjaya digerudi sehingga ke kedalaman 4,320 meter pada pertengahan Januari 2021 dengan lebih 600 meter jaminan keuntungan gas bersih.

JOM BACA >> INTIP : Iriz crossover dan Persona MC2 dikesan di Kuantan waktu malam, guna lampu depan jenis LED?

Mohamed Firouz berkata, telaga ini telah diuji dan memberi aliran sebanyak 50 juta kaki padu gas sehari dengan jumlah gas yang ketara. Ini adalah penggerudian penilaian untuk mengesahkan potensi peningkatan serta bertujuan mempercepatkan program pembangunannya.

Pada 2019, Petronas dan rakan kongsinya berjaya menggerudi penemuan gas yang berdaya maju secara komersial melalui penerokaan telaga pertama, Lang Lebah-1RDR2, dan kini sedang bersiap sedia ke arah pembangunan lapangan.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP : Iriz crossover dan Persona MC2 dikesan sedang berhenti rehat, guna rim 16-inci!
JOM BACA >> INTIP : GAC Trumpchi GS3 Power 2021 ‘ronda-ronda Putrajaya’!
JOM BACA >> IMBAU KEMBALI : Rupanya Proton Sembilu pernah wujud di era 90-an
JOM BACA >> INTIP : Yamaha Exciter 155 VVA 2021 (Y Suku V3) mulakan ujian di Malaysia
JOM BACA >> PANAS! Foto Proton Iriz R3 Limited Edition sekali lagi tertiris, kali ini lebih jelas

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply