ARKIB

KATEGORI

Buletin

Sanggup redah 270km setiap hari naik Yamaha 125ZR ke tempat kerja

Tular

Views

Seorang suami sanggup meredah sejauh 270 kilometer (KM) setiap hari untuk bekerja di ibu kota Kuala Lumpur kerana lebih memilih menetap bersama ahli keluarga di Felda Chemomoi, Pahang.

Bapa kepada tiga orang anak yang hanya mahu dikenali sebagai Reno, 31, berkata, dia mengambil masa sekitar dua jam 30 minit bergantung pada keadaan cuaca.

Menurutnya, jarak perjalanan sehala dari kediamannya adalah 135 km dengan menggunakan jalan pedalaman di kawasan Manchis-Telemong-Karak untuk ke KL.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

“Saya menetap di Taman Desa Baris di kampung yang bersebelahan dengan Felda Chemomoi, jadi tempoh perjalanan kadang-kadang tidak menentu.

“Kalau motor CC kecil, saya akan bawa dengan kelajuan maksimum 120 kilometer per jam (km/j) termasuk berhenti di hentian rehat dan rawat (R&R) sekitar satu jam 30 minit,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Reno yang bekerja di kilang swasta di Keramat menceritakan dia mula berulang alik dari Pahang sejak 2016 dan menetap di Kuala Lumpur sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) dilaksanakan ketika Covid-19 melanda.

 

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Ujarnya, dia memulakan semula perjalanan sejauh 270km sehari pada pertengahan 2023 atas faktor kos sara hidup tinggi memandangkan hanya dia yang bekerja serta menanggung ahli keluarga lain.

“Pada 2019 saya berkahwin, tapi jodoh tak panjang dan tiada anak. Jadi saya menetap di KL sendirian. “Pada 2023 pula, saya menikah kali kedua dan mempunyai cahaya mata. Oleh itu, saya buat keputusan untuk menetap sahaja bersama anak dan isteri,” jelasnya.

Ditanya mengenai kos perjalanan, Reno memaklumkan, kira-kira RM600 digunakan untuk kos minyak petrol dan selenggara motosikal manakala RM400 untuk kos makanan namun ia mengikut keadaan kerana kebiasaannya isteri sudah menyediakan bekalan dari rumah.

“Saya akan servis motosikal jenama Yamaha 125ZR ini empat hari sekali dan sebulan hampir dua kali tayar akan diganti,” katanya lagi. – Sinar Harian

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply