ARKIB

KATEGORI

Buletin

Touch ‘n Go bakal lancar kad versi baharu dengan ciri NFC tidak lama lagi

Berita Tempatan

Views

Touch ‘n Go (TnG) akan melancarkan versi baharu kad yang mempunyai keupayaan untuk menggunakan teknologi Komunikasi Medan Dekat (NFC) dalam beberapa minggu akan datang.

Menurut Berita Harian, Ketua Pegawai Eksekutif TNG Digital Sdn Bhd, Ignatius Ong berkata, kad baharu itu akan membolehkan pengguna menambah baki dengan mudah menggunakan port didayakan – NFC melalui aplikasi TnG eWallet.

Katanya, kad Touch ‘n Go yang ada dalam edaran sejak 20 tahun lalu tidak mempunyai keupayaan untuk menambah nilai terus kad daripada eWallet kerana anda memerlukan pembaca kad khusus untuk benar-benar melakukan transaksi atas sebab-sebab keselamatan.

JOM BACA >> INTIP: Proton Saga MC2 naik Genting Highlands pula

Pada perbincangan panel yang sama, Pengarah Pembayaran Runcit Payments Network Malaysia (PayNet) Khairuan Abdul Rahman menyatakan bahawa menjelang suku keempat 2021, urus niaga e-dagang menurun sedikit apabila sektor ekonomi dibuka semula dan lebih banyak perniagaan mula beroperasi secara fizikal.

Beliau berkata, pendigitalan industri perdagangan dan pembayaran menjadi terlalu pesat dalam tempoh dua tahun lepas akibat pandemik COVID-19 dengan pelanggan memilih kaedah pembayaran secara alternatif.

Pihaknya menyaksikan lebih 100 peratus pertumbuhan dalam Pertukaran Proses Kewangan (FPX), satu daripada platform untuk memudahkan transaksi e-dagang yang dikendalikan oleh PayNet pada 2020, dan lebih daripada 70 peratus pertumbuhan pada 2021.

JOM BACA >> SPEKULASI : Axia generasi kedua (D74A) sedang dibangunkan, bakal dilancar pada 2023?

Memandangkan lebih banyak perniagaan membuka pintu mereka untuk transaksi bersemuka, ini tidak bermakna kita akan kembali sepenuhnya kepada transaksi tunai atau sistem pembayaran digital yang terhad.

Khairuan menjelaskan lagi bahawa tingkah laku pengguna berubah secara drastik dan sama ada mereka akan kembali kepada transaksi tunai pasca-pandemik masih belum jelas.

Beliau berkata, PayNet perlu memerhatikan situasi itu “selama beberapa bulan” sebelum membuat kesimpulan, selepas itu barulah syarikat akan dapat mengesyorkan cara ia perlu mengekalkan transaksi e-dagang sebagai bentuk pembayaran utama.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Proton X50 ini kelihatan seperti sedang ‘menguji sesuatu’
JOM BACA >> Proton daftar tanda dagang nama X90 dan X80 di MyIPO, petanda awal dua model SUV baharu?
JOM BACA >> GAC GS3 dilancarkan – Dua varian, harga dari bermula dari RM88,800
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton Saga MC2 dikesan
JOM BACA >> 30 unit Proton X70 diserah kepada Polis Kenya

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply