ARKIB

KATEGORI

Buletin

Allianz Malaysia sokong program Junior Safety Workshop oleh MISAR

Berita Tempatan

Views

Allianz4Good, cabang tanggungjawab sosial korporat Allianz Malaysia Berhad (Allianz Malaysia) baru-baru ini menganjurkan Junior Safety Workshop oleh Malaysia International Search and Rescue (MISAR) di ibu pejabatnya, di Jalan Kampung Pandan, Kuala Lumpur.

Menurut Ketua Allianz4Good, Ng Siew Gek, bengkel keselamatan tersebut bertujuan memperkasakan generasi muda supaya sentiasa selamat dan sihat, serta lebih prihatin terhadap alam sekitar.

Jelas beliau, sebagai syarikat insurans, pihaknya tahu kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa dan di mana-mana, terutama kepada kanak-kanak yang lebih terdedah kepada bahaya.

JOM BACA >> Lelaki ini menyesal beli kereta Honda selepas tuntutan waranti beberapa kali ditolak

Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui cara-cara untuk mengelakkan kemalangan dengan mendidik mereka tentang langkah-langkah keselamatan asas.

Latihan ini adalah penting kerana pihaknya juga telah mempelajari bahawa apabila kanak-kanak berasa selamat dan terkawal, mereka akan lebih berani untuk bersuara dan kurang berkemungkinan menjadi mangsa penjenayah.

Objektif program ini adalah bagi menyediakan pengetahuan asas tentang keselamatan kebakaran, keselamatan jalan raya, serta prosedur kecemasan seperti resusitasi kardiopulmonari (CPR) dan permohonan pertolongan cemas yang lain.

JOM BACA >> Gambaran awal Perodua D66B berdasarkan lakaran yang tertiris di media sosial

Modul program tersebut terdiri daripada Melarikan Diri Daripada Penculikan, Melarikan Diri Dari Bilik Berasap, Keselamatan Elektrik, Panggilan Kecemasan 999, Keselamatan Jalan Raya serta Aktiviti Renjer Bumi seperti Tanam Pokok, Hentikan Sampah dan Hujan Yang Selamat.

Pengasas MISAR, Kapten K. Balasupramaniam berkata, dengan memupuk golongan belia tentang kepentingan keselamatan hari ini, pihknya akan mengurangkan beban kecederaan di negara kita untuk masa hadapan.

Allianz Malaysia telah bekerjasama dengan MISAR untuk beberapa inisiatif yang berkesan sebelum ini. Tahun lalu, syarikat telah bekerjasama dengan MISAR untuk menyediakan Latihan Kemandirian Banjir untuk rakyat Malaysia, ahli Allianz We Care Community dan pekerjanya, agar lebih bersedia menghadapi banjir.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Proton X90 dipertontonkan – Enjin hibrid ringan, empat varian, pilihan konfigurasi 6 atau 7 tempat duduk
JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2
JOM BACA >> Pemandu Honda HR-V seakan ‘sengaja langgar’ motosikal dalam video tular disaman
JOM BACA >> X90 (VX11) bakal jadi model NEV pertama Proton – Sah akan ada varian ‘mild’ hibrid!
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply