ARKIB

KATEGORI

Buletin

Berani balik kampung? Kuarantin dulu tepi kubur

Berita Global

Views

Sebuah kampung di Kabupaten Cirebon, Jawa Barat telah menyiapkan sebuah pusat kuarantin istimewa buat golongan yang terlepas pulang untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri, lapor Suara.com.

JOM BACA >> INTIP : Ini Iriz MC2 versi crossover ke?

Menurut K! ONLINE, Desa Kemlaka Gede akan menempatkan golongan ‘mudik lebaran’ ini di dua lokasi iaitu Pusat Bersalin Desa yang ditingalkan dan sebuah dewan serbaguna yang terletak bersebelahan kubur bagi proses kuarantin wajib selama lima hari.

Ketua Desa Kemlaka Gede, Rusli berkata pihaknya mengambil tindakan itu seiring dengan arahan kerajaan yang mewajibkan pengunjung luar desa untuk menjalani proses kuarantin. Katanya, pusat kuarantin tersebut bukan di tempat yang sunyi tetapi mungkin agak seram kerana terletak di sebelah tanah perkuburan.

JOM BACA >> Proton bakal perkenalkan X70 MC1 Ogos ini?

Katanya, ini jalan terakhir mereka bagi memastikan tiada penularan COVID-19 berlaku ketika sambutan Hari Raya. Tambah Rusli, dia sering mengingatkan anak rantau desa itu untuk melupakan hasrat beraya di kampung memandangkan wabak ini masih berleluasa.

Dia juga berharap tiada yang mudik lebaran jika mereka benar-benar mengambil berat akan keselamatan keluarga. Larangan mudik lebaran di seluruh Indonesia berkuatkuasa mulai 6 Mei hingga 17 Mei ini.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Li Chunrong akur dengan permintaan Kesatuan Pekerja Proton
JOM BACA >> Perodua lancar Aruz di Singapura – Harga RM286k
JOM BACA >> Ottimo sedang persiapkan ‘supermoped’ 175cc baharu?
JOM BACA >> INTIP : Proton Iriz MC3 crossover dirakam dari jarak dekat, terlihat sedikit bahagian dalam
JOM BACA >> Proton X50 dipandu penasihat jualan alami kemalangan semasa dalam perjalanan untuk diserah kepada pelanggan?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply