ARKIB

KATEGORI

Buletin

Bidaan nombor plat siri BRA diteruskan meskipun ia ‘berbaur seksis’ – JPJ

Berita Tempatan

Views

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dijangka meneruskan bidaan untuk nombor pendaftaran kenderaan siri BRA walaupun gabungan bunyi tiga huruf itu berbaur seksis.

Utusan Online melaporkan, sumber JPJ memberitahu, setakat ini, tidak ada sekatan terhadap penggunaan siri plat pendaftaran kenderaan darat dengan huruf tertentu.

“Insya-Allah, huruf tersebut tetap diteruskan apabila tiba masa selepas siri BQY tamat sekitar April depan,” kata sumber agensi berkenaan ketika dihubungi Utusan Malaysia di Putrajaya hari ini.

Plat B mula diperkenalkan oleh JPJ pada 1971 bagi menggantikan siri huruf SL yang diwujudkan penjajah British sebagai negeri yang pertama menggunakan format baharu itu sejak 1948.

Siri tersebut amat popular di negara ini selepas kemerdekaan kerana Selangor merupakan pusat ekonomi terbesar sebelum dipintas oleh plat W untuk Wilayah Persekutuan pada 1996 lalu.

JOM BACA >> INFO: Geely kata Okavango@Proton X90 sebenarnya bukanlah SUV

Ketika ini, plat negeri termaju berkenaan baru sahaja melepasi siri BQV sebelum ia mencapai giliran huruf tengah baharu iaitu BRA pada Mei ini bergantung keadaan penjualan kenderaan.

Polemik gabungan tiga abjad tersebut bagaimanapun tular diperkatakan segelintir warganet kerana sebutannya menyerupai pakaian dalam wanita dalam bahasa Inggeris.

Jelas sumber itu, ia mungkin sekadar pandangan persepsi masyarakat, tetapi, bagi pihak JPJ, kombinasi huruf sedemikian tiada pun melambangkan maksud spesifik kepada mana-mana benda.

Ia memberi contoh sebelum ini gabungan siri plat BMW pada 2014 lalu yang menjadi rebutan banyak pihak kerana bunyinya itu menyamai suatu jenama kereta mewah terkenal dari Eropah.

Senario sama berlaku di negeri lain seperti JEW di Johor yang mencetuskan kebimbangan pihak tertentu kerana sebutannya dalam bahasa Inggeris itu bermaksud agama dan kaum Yahudi.

Bagaimanapun, ada juga gabungan tiga huruf itu dikaitkan dengan perkara harian seperti ABC di Perak, TAX di Terengganu, KFC di Kedah, RM di Perlis dan WWW di Wilayah Persekutuan.

JOM BACA >> INTIP: Proton Saga MC2 naik Genting Highlands pula

Tidak ketinggalan ujar sumber, ada siri plat yang digemari penyokong parti politik tertentu seperti BN di Selangor, DAP di Kelantan, MCA di Melaka serta PAS, PAN dan PKR di Pulau Pinang.

Tegasnya, JPJ pada masa ini memang pun tiada polisi khusus yang akan mengharamkan siri huruf tertentu macam pernah dilakukan oleh Lembaga Pengangkutan Darat (LTA) di Singapura.

Sumber itu merujuk tindakan agensi republik tersebut pernah memansuhkan siri plat SEA sehingga SEZ kerana bantahan banyak pihak yang bimbang apabila berlaku giliran siri huruf SEX.

Ini menyaksikan berlaku ‘lompat’ plat apabila beralih kepada SFA selepas SDZ dan senario itu berulang lagi bagi siri plat SHA sehingga SHZ kerana dikhaskan untuk teksi di negara tersebut.

Bagaimanapun, seperti kebanyakan amalan lazim negara Pertubuhan Komanwel Britain yang lain, Malaysia hanya melarang siri huruf I dan O untuk elak kekeliruan dengan angka 1 dan 0.

Begitu juga huruf Z yang dikhususkan cuma untuk semua kenderaan darat rasmi milik Angkatan Tentera Malaysia melibatkan ketiga-tiga cabang perkhidmatan tentera darat, laut dan udara.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> SPEKULASI : Axia generasi kedua (D74A) sedang dibangunkan, bakal dilancar pada 2023?
JOM BACA >> INTIP: Proton X50 ini kelihatan seperti sedang ‘menguji sesuatu’
JOM BACA >> Proton daftar tanda dagang nama X90 dan X80 di MyIPO, petanda awal dua model SUV baharu?
JOM BACA >> GAC GS3 dilancarkan – Dua varian, harga dari bermula dari RM88,800
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton Saga MC2 dikesan

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply