ARKIB

KATEGORI

Buletin

Boleh bayar tol guna kad debit, kredit di 11 lebuh raya mulai hari ini

Berita Tempatan

Views

Sistem Kutipan Tol Secara Pembayaran Terbuka (SPT) yang membolehkan pengguna membayar menggunakan kad debit dan kredit mula dilaksanakan di 11 lebuh raya di Lembah Klang dan Pulau Pinang bermula hari ini (Jumaat).

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pelaksanaan itu akan memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna lebuh raya untuk membuat pembayaran tol.

Menurutnya, ia sekali gus memberi alternatif baharu kepada kaedah pembayaran tol sedia ada menggunakan kad Touch ‘n Go, Smart Tag dan Radio Frequency Identification (RFID).

Beliau berbangga kerana Lembaga Lebuhraya (LLM) dapat menepati janji supaya 11 syarikat konsesi ini untuk membuka sekurang-kurangnya satu lorong SPT.

JOM BACA >> Lelaki ini menyesal beli kereta Honda selepas tuntutan waranti beberapa kali ditolak

Pihaknya juga sedang menimbang untuk menambah lebih banyak lorong untuk SPT di seluruh negara bagi memudahkan pengguna.

Buat masa ini, ia tidak boleh dibuat 100 peratus di semua lebuh raya kerana faham implikasi lain yang mungkin timbul dan tidak mahu beri masalah kepada pihak konsesi.

Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar selepas melancarkan SPT di Plaza Tol Loke Yew, Lebuhraya Sungai Besi (Besraya).

Beliau sebelum itu memandu sendiri dan melalui Lorong SPT dan disertai Pengerusi Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Datuk Seri Jalaluddin Alias dan Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Pembangunan) KKR, Datuk Zahrul Hakim Abdullah.

Pelaksanaan SPT adalah hasil inisiatif Kementerian Kerja Raya (KKR), LLM dan syarikat-syarikat konsesi lebuh raya. Tambah Nanta, pengguna kenderaan kelas satu (kenderaan persendirian) kini boleh membuat bayaran tol secara SPT di beberapa lebuh raya terpilih.

JOM BACA >> Gambaran awal Perodua D66B berdasarkan lakaran yang tertiris di media sosial

Antara lebuh raya yang terlibat termasuklah Lebuhraya Besraya, Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (SPRINT).

Selain itu, Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Sistem Pengurusan Air Banjir dan Terowong (Smart), Lebuhraya Kuala Lumpur – Putrajaya (MEX), Lebuhraya Duta – Ulu Kelang (Duke); dan Lebuhraya Kulim – Butterworth (BKE) turut terlibat.

Tambah Nanta, pelaksanaan itu adalah sejajar dengan kempen MYJalan bagi memberi kemudahan kepada pengguna jalan raya.

Selain itu katanya, pelaksanaan SPT di Jambatan Pulau Pinang (JPP) dijangka akan bermula pada penghujung tahun 2023 bagi membolehkan penelitian dan perincian lanjut dibuat oleh syarikat konsesi demi kemudahan pengguna lebuh raya.

Pengurusan PLUS Malaysia Berhad telah diminta untuk menyegerakan pelaksanaan SPT ini agar pengguna JPP dapat menggunakannya pada penghujung tahun ini. – Sinar Harian

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Alexander Nanta Linggi

JOM BACA >> Proton X90 dipertontonkan – Enjin hibrid ringan, empat varian, pilihan konfigurasi 6 atau 7 tempat duduk
JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2
JOM BACA >> Pemandu Honda HR-V seakan ‘sengaja langgar’ motosikal dalam video tular disaman
JOM BACA >> X90 (VX11) bakal jadi model NEV pertama Proton – Sah akan ada varian ‘mild’ hibrid!
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply