ARKIB

KATEGORI

Buletin

KLIA lapangan terbang kedua paling sibuk di ASEAN, ke-40 di dunia

Berita Tempatan

Views

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang muncul sebagai terminal udara kedua tersibuk di Asia Tenggara dengan 382 penerbangan sehari.

Pencapaian hebat itu disiarkan menerusi laman sesawang FlightsFrom.com diterbitkan firma statistik penerbangan antarabangsa ternama, Westcoast Digital berpusat di Sweden.

Berdasarkan perangkaan terkini akhir minggu lepas, KLIA di belakang Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Jakarta, Indonesia dengan 502 penerbangan setiap hari.

Apa yang menarik, hab pengangkutan udara komersial paling besar di Malaysia itu lebih sibuk berbanding Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi, Bangkok, Thailand.

KLIA didapati memiliki kelebihan tujuh penerbangan sehari daripada Bangkok, manakala Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino di Manila, Filipina pula di posisi keempat.

JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X90 (VX11) dirakam dari jarak dekat, kelihatan stereng di sebelah kanan

Anehnya, Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura cuma di tempat keenam di belakang Lapangan Terbang Antarabangsa Tan Son Nhat di Ho Chi Minh City, Vietnam.

Jika di peringkat Asia pula, KLIA yang turut merangkumi terminal klia2, berada di tangga ke-16 manakala juara benua ini diraih Lapangan Terbang Antarabangsa Baiyun di China.

Terminal di Guangzhou, ibu kota wilayah Guangdong itu mengendalikan 650 penerbangan setiap hari diikuti oleh Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi di New Delhi, India.

Tempat ketiga pula dipegang oleh Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda, Tokyo, Jepun disusuli Istanbul, Turkiye; Pudong, Shanghai, China dan Dubai, Emiriah Arab Bersatu.

Sekiranya dilihat rekod perbandingan di peringkat dunia pula, KLIA berada di posisi ke-40 di belakang Lapangan Terbang Antarabangsa Pearson, Toronto, Kanada di tempat ke-39.

JOM BACA >> INTIP : Ini baru betul ‘testing kaw-kaw’, sampai unit ujian Proton X90 (VX11) rosak di tepi jalan

Empat buah terminal udara di Amerika Syarikat menduduki kedudukan teratas carta global dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Hartsfield-Jackson, Atlanta di tangga pertama.

Ia direkodkan mengendalikan sejumlah 902 penerbangan setiap hari diikuti O’hare Chicago, Illinois; Fort Worth Dallas, Texas dan Denver, Colorado manakala kelima ialah Baiyun.

FlightsFrom.com menjelaskan bahawa jumlah penerbangan yang dikira itu hanya meliputi penerbangan berjadual dan tidak membabitkan sewa khas atau pengangkutan barang.

Data yang dihitung itu melibatkan sejumlah 84,553 penerbangan setiap hari di seluruh dunia dengan paling banyak direkodkan ialah sekitar Asia iaitu 34,395 penerbangan sehari.

KLIA yang dibuka pada 1998 lalu bersempena dengan penganjuran Sukan Komanwel di Kuala Lumpur, diuruskan oleh pihak Malaysia Airports Holdings Berhad milik kerajaan.

Terminal kebanggaan nasional itu menjadi hab untuk Malaysia Airlines, Air Asia, Batik Air dan UPS Airlines serta menjadi destinasi bagi 55 buah lagi syarikat penerbangan lain. – UTUSAN

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Dua unit ujian Proton X90 (VX11) dikesan sekitar Simpang Pulai
JOM BACA >> Dakwa kereta gesel pembahagi jalan elak konvoi pengiring, lelaki ini berani jawab ciapan balas TMJ
JOM BACA >> Toyota Agya dan Daihatsu Ayla bakal tiba di Indonesia bulan Mac 2023, pengeluaran massa Perodua Axia (D74A) dijangka bermula Januari 2023
JOM BACA >> Kenderaan pengguna MRR2 terkena minyak, SUKE sedia tanggung kos cucian
JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply