ARKIB

KATEGORI

Buletin

Penjualan sijil kelulusan penggunaan cermin gelap tular di media sosial – JPJ buat laporan polis

Info

Views

Dalam satu hantaran yang dikeluarkan menerusi laman Facebook rasminya, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) mengambil berat isu tular yang disebarkan melalui media sosial sejak beberapa hari ini berkaitan kelulusan cermin gelap di beberapa laman Facebook.JOM BACA >> Iriz dan Persona 2019 : Proton cetuskan ‘perang harga’ dengan Perodua?

Seperti yang dimaklumkan bahawa cermin gelap yang mengikut spesifikasi mengikut Kaedah 5 (1) dan Kaedah 5 (3), Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2016, menetapkan cermin depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70 peratus, manakala cermin sisi pemandu kiri dan kanan hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50 peratus dan cermin belakang pula telus cahaya tidak kurang dari 30 peratus.

JOM BACA >> Proton Iriz dan Persona 2019 dilancar – Lebih segar dan pintar, harga dari RM36,700

Pihak JPJ telah membuat laporan polis terhadap akaun Facebook (Kuang Sg Scrap) bagi membanteras kegiatan yang tidak bermoral ini. Dalam hal ini, orang ramai dinasihatkan agar tidak mudah percaya dan minta menghubungi JPJ berdekatan untuk maklumat yang lebih tepat. Anda juga boleh menyalurkan aduan menerusi pautan ini.

JOM BACA >> MESTI TONTON : Yamaha Y Suku harga Yahudi. Sudah tiba masa industri motosikal dirombak?
JOM BACA >> MESTI BACA : Doktor ini pesan tegah anak berdiri keluar bumbung suria – Ini sebab-sebabnya
JOM BACA >> Kaliper brek kena ‘rembat’ – Lelaki Perancis ini terkandas di Pulau Pinang
JOM BACA >> Wanita Mesir ini ‘jatuh cinta’ pada Proton Exora – Ini sebab-sebabnya

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply