ARKIB

KATEGORI

Buletin

Perodua Kelisa cepat laku kat ‘used car’, harga pun naik ‘mencanak’

Berita Tempatan

Views

Ramai kalangan peminat kereta mendakwa harga kereta Perodua Kelisa semakin ‘keras’ dan tidak banyak dijual di kedai kereta terpakai ‘used car’.

Tinjauan KOSMO! ONLINE di beberapa laman sosial kelab kereta mendapati, harga Perodua Kelisa semakin ‘mencanak’ naik dan sukar untuk mendapatkan kereta tersebut di bawah harga RM10,000 ketika ini.

Jika pun ada harga di bawah RM10,000, kondisinya agak teruk dan perlu dibaiki atau dicat semula.

JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?

Menjengah ke ruangan komen peminat kereta tersebut, mereka mendakwa harga kereta itu kini semakin mahal kerana ia sangat efisyen untuk pemanduan sama ada di bandar mahupun di kampung-kampung.

Menurut mereka, kereta terbabit jimat minyak, senang ‘parking’, alat ganti murah, serta binaan ‘badan’ kereta yang kelihatan lebih tegap dan kukuh berbanding model gantiannya sama ada Perodua Viva mahupun Perodua Axia.

Dakwa pengguna lagi, bagi alat ganti pula, kebanyakan alat gantinya senang diperolehi, murah dan banyak kedai potong (halfcut) menjualnya.

Maka kata pengguna, tidak hairanlah kenderaan yang menjadi jolokan ‘Mini Cooper’ Malaysia ini kini semakin laku di pasaran ketika ini.

JOM BACA >> Foto supermoped Aveta SVR180 tersebar – Harga tunai RM 9,988?

Berkongsi pengalaman menggunakan kenderaan itu, seorang pengguna dikenali sebagai Abu K-car berkata, dia telah menggunakan kereta tersebut hampir 10 tahun.

Katanya, kereta ini tidak pernah mendatangkan banyak masalah kepadanya dan hanya perlu selenggara mengikut jadual yang ditetapkan.

“Macam alat ganti pula senang dapat, harganya pun murah, ‘halfcut’ pun banyak jual. Bagi saya kereta ini paling senang ‘jaga’ dan tidak banyak ‘ragam’.

“Sebab itu kereta ini cepat laku kalau jual sampai kedai ‘used car’ pun jarang jumpa model ini,” ujarnya.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> RISIK: Ativa hibrid (D47B) bakal dilancar pada September, Axia (D74A) selesai ujian percubaan awal pemasangan
JOM BACA >> Foto Alza 2022 (D27A) warna Garnet Red tertiris, unit pameran dan pandu uji mula dihantar!
JOM BACA >> INTIP: Wajah sebenar Perodua Alza 2022 (D27A) terdedah! Deretan unit pengeluaran tular di media sosial!
JOM BACA >> Info ringkas Perodua Alza (D27A), apa yang sudah diketahui setakat ini
JOM BACA >> INTIP: Saga MC2 jalani penggambaran iklan, petanda pelancaran semakin hampir!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply