ARKIB

KATEGORI

Buletin

Perodua labur RM85 bilion beli komponen daripada vendor tempatan sejak 1993

Views

Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) sudah melabur kira-kira RM85 bilion setakat Jun tahun ini bagi tujuan pembelian komponen daripada vendor tempatan sejak syarikat kereta kompak nasional itu ditubuhkan pada 1993.

Presiden yang juga Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad, berkata selain membabitkan komitmen pembelian komponen, Perodua turut membantu vendor tempatan daripada aspek teknikal seperti menempatkan juruteranya di kilang mereka untuk memastikan isu teknikal dapat diatasi dengan cepat dan cekap.

Perodua juga membantu vendor membabitkan aspek kewangan dengan membeli mesin acuan (mold) untuk mereka, selain menyegerakan proses pembayaran komponen yang dihasilkan.

Tambah beliau, usaha ini dapat membantu meringankan beban vendor tempatan dan pada masa yang sama mengawal kenaikan kos ekosistem automotif negara.

Ketika ini, Zainal Abidin berkata, Perodua memiliki 137 vendor tempatan yang membekalkan komponen diperlukan pengeluar itu dan jumlah berkenaan tidak termasuk pembekal alat ganti selepas jualannya.

Sepanjang 30 tahun penubuhannya, ada vendor yang telah bergabung, dijual-beli dan ada juga syarikat yang berjaya menembusi pasaran antarabangsa.

JOM BACA >> Lelaki ini menyesal beli kereta Honda selepas tuntutan waranti beberapa kali ditolak

Beliau menambah, agak sukar untuk pihaknya memberikan anggaran jumlah vendor yang menerima manfaat dalam jangka masa itu kerana faktor yang telah disebutkan tadi.

Ditanya mengenai langkah dilaksanakan Perodua untuk memastikan vendornya kekal berdaya saing, beliau menjelaskan, antara tumpuan utama pengeluar kereta utama negara adalah untuk memodenkan bukan sahaja kilang pengeluarannya, malah kemudahan milik vendor.

Selain itu, Perodua mahu memajukan lagi pembangunan dan pengurusan vendor dengan memastikan proses yang sedang dilaksanakan di kilang vendor menepati piawaian yang ditetapkan oleh syarikat itu, dengan proses terbabit akan dipantau oleh bahagian pembangunan vendornya.

Peningkatan produktiviti juga harus ditambah baik dalam seluruh ekosistem vendor Perodua dengan penekanan terhadap aspek tenaga kerja.

Ini termasuk mengurangkan jumlah buruh asing dan mengutamakan warga tempatan, di samping melabur dalam automasi serta teknologi baharu.

Katanya, Perodua juga menggalakkan vendornya untuk menerapkan proses IR4.0 terutama sekali dengan memaksimumkan potensi internet di tempat kerja.

Ini termasuklah memodenkan operasi Sumber Manusia seperti aspek penggajian, pengurusan dan juga komunikasi di dalam syarikat vendor.

JOM BACA >> Gambaran awal Perodua D66B berdasarkan lakaran yang tertiris di media sosial

Walaupun contoh yang dinyatakan bukanlah terbabit secara langsung dengan pengeluaran kenderaan, tetapi dengan penambahbaikan yang dilaksanakan, ia akan dapat memudahkan lagi proses sedia ada. Penerapan konsep IR4.0 juga dapat memudahkan birokrasi dan pentadbiran sesebuah syarikat.

Sementara itu, mengulas mengenai pusat pengedaran Perodua, Zainal Abidin berkata, pada masa ini, ia memiliki 74 pengedar 1S (bilik pameran jualan); 76 operator 2S (servis & komponen); 37 pengendali 1+2S (bilik pameran jualan + servis & komponen); dan 80 operator 3S (bilik pameran jualan, servis & komponen).

Di samping itu, katanya, Perodua juga mempunyai sejumlah 70 cawangan badan & cat (B&P) di seluruh negara, selain turut mengasingkan B&P, demi keselesaan pelanggan di pusat servis.

Fokus Perodua bukanlah untuk menambah cawangan tetapi untuk menambah baik lagi kualiti dan perkhidmatan yang ditawarkan di pusat servis Perodua.

Tambahan lagi, pihaknya juga akan meningkatkan lagi kapasiti servis sebanyak yang mungkin dengan menambah hoist (pengangkat) dan memaksimumkan jumlah kenderaan yang dapat diselenggara dalam satu hari.

Pada masa yang sama, Perodua juga turut memberi fokus untuk meningkatkan kemahiran mekanik dan mandor (foreman), selain memastikan syarikat dapat menawarkan gaji yang kompetitif kepada mereka.

Ini penting supaya mereka tidak berpindah ke tempat lain kerana tawaran gaji yang diberikan adalah lebih baik. – Berita Harian

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto hiasan

JOM BACA >> Proton X90 dipertontonkan – Enjin hibrid ringan, empat varian, pilihan konfigurasi 6 atau 7 tempat duduk
JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2
JOM BACA >> Pemandu Honda HR-V seakan ‘sengaja langgar’ motosikal dalam video tular disaman
JOM BACA >> X90 (VX11) bakal jadi model NEV pertama Proton – Sah akan ada varian ‘mild’ hibrid!
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply