ARKIB

KATEGORI

Buletin

Geely tambah pelaburan AS$10 bilion – Anwar Ibrahim

Berita Tempatan

Views

Syarikat automotif China, Geely menyatakan komitmen untuk melabur tambahan sebanyak AS$10 bilion (RM45.3 bilion) di Malaysia, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri berkata, pelaburan tambahan itu sebagai komitmen Geely untuk terus membangunkan Tanjung Malim, Perak sebagai kota automobil terbesar di rantau ini.

Katanya, hasrat Geely itu dinyatakan menerusi surat sepanjang 10 halaman yang disampaikan kepadanya malam tadi, dan berpotensi melonjakkan ekonomi dan mewujudkan ribuan peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan.

“Syarikat Geely, yang buat kerjasama dengan Proton, mereka tulis surat kepada saya sepanjang 10 halaman. Beritahu mereka nak teruskan rancangan menjadikan Tanjung Malim sebagai kota automobil yang terbesar di rantau ini.

JOM BACA >> Lelaki ini menyesal beli kereta Honda selepas tuntutan waranti beberapa kali ditolak

“Mereka akan mula dengan pelaburan AS$10 bilion. Maknanya sekitar RM40 bilion. Untuk apa? Untuk saya ambil komisyen? Untuk saya terima hadiah? Atau untuk jamin ekonomi kita naik dan ribuan anak-anak kita mendapat kerja? katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Sentuhan Agro Madani Peringkat Negeri Selangor di sini, hari ini. Yang turut hadir, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari.

Dalam pada itu, Perdana Menteri membidas tindakan beberapa pemimpin pembangkang yang cuba mengambil kredit, susulan keputusan jutawan Elon Musk yang bersetuju melabur besar-besaran di Malaysia dengan menjadikan negara ini sebagai pusat penting pengeluar kereta elektrik (EV) di rantau ini.

Menurut Anwar, ada ‘menteri lalu’ yang cuba mengambil kredit kerana kononnya mereka telah mengadakan pertemuan dengan wakil Tesla Inc di Amerika Syarikat (AS) sebelum ini.

JOM BACA >> Gambaran awal Perodua D66B berdasarkan lakaran yang tertiris di media sosial

“Menteri-menteri dulu (kata) “kami dah jumpa Elon Musk tiga tahun lalu”. Ya la, kamu jumpa tapi dia tak datang. Kamu jumpa, kamu pujuk, kamu bagi insentif. Dia tak jawab. Dia kata saya akan pertimbangkan.

“Tapi bila ada Kerajaan Perpaduan ini, dia tengok kuat. Dia yang minta telefon dengan saya minggu lalu menerusi persidangan video,” katanya.

Pada 14 Julai lalu, bekas Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menerusi Twitter berkongsi semula hantarannya melawat fasiliti SpaceX milik Musk di Amerika Syarikat (AS) pada 19 Mei 2022.

Perkongsian semula itu susulan pertemuan Anwar bersama Musk secara maya pada hari sama untuk membincangkan pelaburan pembuatan kereta Tesla di negara ini serta perkhidmatan komunikasi satelit SpaceX.

Dalam pertemuan itu, Musk antara lain bersetuju untuk menubuhkan ibu pejabat, Pusat Servis dan Pusat Pengalaman bagi jenama kenderaan elektrik (EV) Tesla di Cyberjaya, sekali gus bakal memacu ekosistem EV negara. – Berita Harian

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Proton X90 dipertontonkan – Enjin hibrid ringan, empat varian, pilihan konfigurasi 6 atau 7 tempat duduk
JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2
JOM BACA >> Pemandu Honda HR-V seakan ‘sengaja langgar’ motosikal dalam video tular disaman
JOM BACA >> X90 (VX11) bakal jadi model NEV pertama Proton – Sah akan ada varian ‘mild’ hibrid!
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply