ARKIB

KATEGORI

Buletin

Helikopter MD530G PUTD kini dalam perjalanan pulang ke Malaysia

Berita Tempatan

Views

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bakal menerima enam buah helikopter penyerang ringan MD530G selepas syarikat pembuatnya, MD Helicopters Inc mengumumkan bahawa aset terbaru ATM itu sedang dalam perjalanan pulang ke Malaysia.

Menurut portal Defense Security Asia, kesemua helikopter itu dijangka tiba di Malaysia pada akhir suku pertama tahun ini.

MD Helicopters mengumumkan penerimaan awal (initial acceptance) keenam-enam buah helikopter Light Scout Attack Helicopters MD530G untuk Kementerian Pertahanan Malaysia menerusi agen mereka Halaman Optima/Destini Prima.

Helikopter berkenaan sedang dalam transit dan dijangka tiba di Malaysia untuk proses penerimaan akhir (final acceptance) pada akhir suku pertama 2022.

Sebagai sebahagian daripada kontrak, lapan juruterbang dan lima mekanik daripada Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) telah menyelesaikan latihan operasi Forward Arming and Refuelling Point (FARP) di West Texas.

JOM BACA >> SPEKULASI : Axia generasi kedua (D74A) sedang dibangunkan, bakal dilancar pada 2023?

Naib Presiden Kanan Destini Prima Lt Kol (B) Ek Sing Nguong dalam kenyataan berkata pihaknya amat berbesar hati untuk membawa program itu ke peringkat seterusnya.

Tambah beliau, pihaknya, akan menunggu ketibaan helikopter itu di Malaysia bagi proses penerimaan akhir di dalam negara pula.

Menurut MD Helicopters, keenam-enam helikopter itu adalah helikopter penyerang ringan yang berdasarkan kepada airframe Model 500/530.

Helikopter MD530G sebagaimana dioperasikan oleh Malaysia itu menyaksikan ia mengintegrasi penderia Wescam L3 MX10D dan Pathfinder Ares Weapons Management System daripada Tek Fusion.

Integrasi sistem-sistem terbabit adalah untuk membantu penggunaan Dillion M134 Mini Gun, FN Herstal Heavy Machine Gun dan Rocket Machine Gun pod serta 2.75-inch Folding-Fin Aerial Rockets (guided and unguided).

JOM BACA >> INTIP: Proton X50 ini kelihatan seperti sedang ‘menguji sesuatu’

Helikopter penyerang ringan MD530G itu memberikan kemampuan close-in support pada waktu malam atau siang selain kemampuan pemantauan serta pengawasan.

Malaysia menandatangani perjanjian untuk membeli enam buah helicopter penyerang ringan MD530G keluaran syarikat MD Helicopters Inc pada 2016 dengan harga RM320 juta.

Syarikat MD Helicopters itu adalah anak syarikat kepada gergasi pertahanan Amerika Syarikat, McDonnel Douglas.

Penghantaran helikopter penyerang ringan yang sepatutnya digunakan di kawasan pantai timur Sabah itu sudah beberapa kali tertangguh.

Sebelum ini Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz berkata, pasukan Pre-Delivery Inspection (PDI) yang dihantar ke kemudahan syarikat MD Helicopters di Mesa, Arizona bagi memeriksa helikopter itu telah mengenalpasti beberapa perkara yang perlu ditambahbaik oleh syarikat.

Ia melibatkan sistem perisian helikopter MG530G yang boleh menjejaskan operasi helikopter berkenaan.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit MD Helicopters, Inc.

JOM BACA >> Proton daftar tanda dagang nama X90 dan X80 di MyIPO, petanda awal dua model SUV baharu?
JOM BACA >> GAC GS3 dilancarkan – Dua varian, harga dari bermula dari RM88,800
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton Saga MC2 dikesan
JOM BACA >> 30 unit Proton X70 diserah kepada Polis Kenya
JOM BACA >> Foto Daihatsu Xenia 2022, satu lagi kembar Perodua Alza (D27A) pula bocor!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply