ARKIB

KATEGORI

Buletin

INTIP: ATM uji ‘klon Humvee versi DEFTECH’ di jalan raya

Foto Intip

Views

Nampaknya dah dua hari berturut-turut laman Facebook Malaysia Military Review memuatnaik foto unit ujian ‘klon Humvee’. Semalam, kami telah menyiarkan foto intip unit ujian Dongfeng EQ2050 atau ‘Klon Humvee versi China‘, yang dikesan sekitar di Petron Genting Highlands.

Hari ini ‘klon Humvee versi DEFTECH‘ pula dikesan di persimpangan lampu isyarat ke Jambatan Putra berhadapan TMG Mall, Kuantan. Kelihatan ada sebuah kenderaan milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedang mengiringi unit ujian tersebut di hadapannya.

JOM BACA >> INFO: Geely kata Okavango@Proton X90 sebenarnya bukanlah SUV

Sebenarnya, foto ini telah dirakam oleh individu bernama Ali Rahatan sekitar tahun lepas dan kelihatan ia membawa tong minyak dengan celoreng digital ATM di bahagian belakang.

Kalau anda masih ingat, kami pernah menyiarkan foto-foto prototaip kenderaan ini dalam artikel terdahulu. ‘Klon Humvee’ buatan DRB-HICOM Defence Technologies Sdn Bhd (DEFTECH) ini dikatakan dibina dari casis model trak pikap Mitsubishi Triton L200.

JOM BACA >> INTIP: Proton Saga MC2 naik Genting Highlands pula

Ada dua unit prototaip yang telah siap dengan reka bentuk badan berbeza. Salah satunya, yang berwarna biru (sepeti dalam gambar) berkemungkinan untuk dijadikan Kenderaan Operasi Khas (SOV), atau kenderaan 4×4 Fitted For Radio (FFR).

Manakala satu lagi berwarna jingga yang berbentuk seakan campervan itu, adalah versi ambulans medan untuk pasukan perubatan tentera dan mungkin juga sesuai untuk kegunaan pasukan penyelamat seperti Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Malaysia Military Review

JOM BACA >> SPEKULASI : Axia generasi kedua (D74A) sedang dibangunkan, bakal dilancar pada 2023?
JOM BACA >> INTIP: Proton X50 ini kelihatan seperti sedang ‘menguji sesuatu’
JOM BACA >> Proton daftar tanda dagang nama X90 dan X80 di MyIPO, petanda awal dua model SUV baharu?
JOM BACA >> GAC GS3 dilancarkan – Dua varian, harga dari bermula dari RM88,800
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton Saga MC2 dikesan

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply