ARKIB

KATEGORI

Buletin

Kalau Proton nak keluar Saga dua pintu, mungkin ini bentuk yang sesuai

Gambaran Artis

Views

Walaupun dunia tengah berperang dengan COVID-19, pakar manipulasi foto Theophilus Chin sempat lagi meluangkan masa untuk menghasilkan karya terbaharunya, Proton Saga Kupeh. Nama Kupeh tu sebenarnya untuk memberi kelainan dalam ejaan coupe, tapi menurutnya dalam bahasa Swahili ia bermaksud ‘untuk memberi’ dan kami tidak pasti sama ada ia betul atau tidak.

JOM BACA >> Stesen minyak pertama Five akan mula beroperasi bulan ini

Berbalik kepada Saga Kupeh, rekaan ini diolah dari versi sedan empat pintu ‘kereta marhaen’ itu dengan membuang dua pintu di belakang sambil mengekalkan profil badan asal. Walaupun muncung Saga Kupeh ini nampak ‘terlajak panjang’, tetapi memang kebanyakan kereta coupe rekaannya nampak begitu.

JOM BACA >> TuneD perkenal kit badan khas untuk Proton Saga FLX – Harga bermula dari RM 1,980

Kata Theo, Saga Kupeh ini dilengkapi dengan sistem pacuan roda belakang dengan gaya yang lebih sporty. Jika dilihat beliau masih lagi mengekalkan sebahagian besar reka bentuk asal Saga dan hanya membuat beberapa penambahan aksesori seperti skirt sisi dengan sirip aerodinamik kemasan dwitona, cermin sisi dengan kemasan krom, bumbung berwarna hitam, rim aloi dwitona bersaiz lebih besar dan juga spoiler kecil di bahagian belakang.

Secara keseluruhan, Saga Kupeh versi digital ini sememangnya agak seksi dan berjaya mengubah rupa sedan mampu milik kepada sebuah coupe dengan gaya mewah. Penulis rasa, kalau Proton Saga Kupeh di’sumbat’kan dengan enjin 1.5 liter TGDi (Drive E) bersama kotak gear 7-kelajuan dwiklac (DCT) macam menarik juga kan? Setuju tak?

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Theophilus Chin beri gambaran Honda City Hatchback secara digital
JOM BACA >> INTIP : Proton terus menguji SUV kompak X50
JOM BACA >> INTIP : Cik ‘City 2020’ terus diuji
JOM BACA >> Gambaran digital Proton Suprima S generasi baharu
JOM BACA >> INTIP : ‘Cik City 2020’ kena skodeng di Lebuhraya Persekutuan</a

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

1 Comment

Leave a Reply