ARKIB

KATEGORI

Buletin

PIAM dan MTA ganding bahu jayakan Kempen Keselamatan Jalan Raya – ‘Us’

Berita Tempatan

Views

Dalam tempoh 6 tahun kebelakangan ini, jumlah kemalangan jalan raya di Malaysia telah meningkat secara berterusan sehingga lebih 500,000 kemalangan setiap tahun.

Keperluan untuk meningkatkan kesedaran tentang keselamatan jalan raya dalam kalangan pengguna jalan raya amat penting demi memastikan pengurangan kemalangan jalan raya terutamanya semasa musim perayaan.

Sehubungan itu, Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dan Persatuan Takaful Malaysia (MTA) telah bekerjasama dengan memperkenalkan Kempen Keselamatan Jalan Raya, ‘Us‘ baru-baru ini.

Ia bertujuan mengubah cara pemikiran pengguna jalan raya terutama pemandu kereta dan penunggang motosikal selain memupuk amalan penggunaan jalan raya yang berhemah dan selamat.

Setelah dua tahun berada dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dijangka sebanyak 4.7 juta kenderaan bakal memenuhi jalan raya semasa cuti panjang Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Kempen peringkat kebangsaan ini telah bermula pada 21 April 2022 dan akan berlangsung sehingga 31 Mei 2022.

Kempen ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik pemandu tentang keselamatan jalan raya serta punca kemalangan jalan raya.

JOM BACA >> RISIK: Perodua Alza (D27A), apa yang kami tahu setakat ini

Selain itu, kempen ini mengingatkan pengguna jalan raya tentang kecuaian menunggang dan tingkah laku pemanduan yang perlu dielakkan, dan kesan kemalangan maut yang tinggi terhadap masyarakat, ekonomi dan Negara secara keseluruhan.

Fokus utamanya adalah bagi mewujudkan dan meningkatkan kesedaran mengenai tanggungjawab bersama semasa musim perayaan kali ini, dengan slogan “Keselamatan bermula dengan kita”.

Sasaran utamanya ialah pemandu kereta, penunggang motosikal, pekerja ‘ekonomi-gig’ serta pemandu kenderaan komersial di lima negeri yang merekodkan kadar kematian kemalangan tertinggi, iaitu Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Perak dan Pulau Pinang.

Berdasarkan kajian ‘Road Traffic Negligence in Malaysia‘ oleh Vodus untuk PIAM dan MTA yang menggunakan metodologi tinjauan ‘Wisdom of the Crowd‘.

Kecuaian keselamatan jalan raya yang paling biasa dilakukan oleh pemandu kereta di lima negeri berkenaan adalah mengekori kenderaan terlalu rapat (50 peratus), diikuti dengan memandu laju.

Bertukar-tukar lorong pula adalah kecuaian yang paling biasa, bagi 58 peratus daripadanya adalah penunggang motosikal. Menggunakan telefon bimbit semasa menunggang motosikal adalah kadar tertinggi untuk pekerja gig-ekonomi seperti penunggang penghantaran makanan, dengan kadar 62 peratus.

Bagi kes pemandu kenderaan berat / bas, kecuaian yang paling kerap berlaku adalah kegagalan menguatkuasakan tali pinggang keledar ke atas penumpang (52 peratus), manakala memandu laju menyumbang kepada kadar 51 peratus.

JOM BACA >> Proton X70 MC1 bakal dilancar Mei ini, 5 pilihan varian

Selama bertahun-tahun, kebanyakan kematian jalan raya melibatkan penunggang motosikal. Semasa Kempen Keselamatan Jalan Raya Seluruh Negara PIAM-MTA 2022, Polis Diraja Malaysia (PDRM) memaklumkan bahawa pada tahun 2020, terdapat sejumlah 4,634 kematian akibat kemalangan jalan raya, dengan 3,118 (67 peratus) melibatkan kemalangan motosikal.

Keadaan ini dipercayai sebahagiannya berpunca daripada peningkatan dalam perkhidmatan makanan dan penghantaran lain ketika pandemik.

Terdapat juga kiraan kematian yang membimbangkan dalam kalangan penunggang motosikal muda berumur 16-30 tahun berjumlah 11,690 kematian, yang mewakili 45 peratus daripada jumlah kematian motosikal akibat kemalangan jalan raya dari 2014-20203.

Memandangkan tahap trafik kini kembali pada normal, adalah penting untuk memastikan kita tidak kembali kepada bilangan kematian sebelum pandemik di jalan raya kita. Dikatakan terdapat satu kematian setiap 84 minit dalam peningkatan kemalangan jalan raya.

Visi kempen ini bukan sahaja ingin mewujudkan kesedaran tentang kepentingan keselamatan jalan raya, malah untuk mempengaruhi secara positif dan menyemai budaya memandu/menunggang yang selamat, nilai, kepercayaan dan sikap di kalangan pengguna jalan raya, serta memikul tanggungjawab bersama yang akan menggalakkan keselamatan di jalan raya dalam jangka masa panjang.

Kempen ini akan mengetengahkan beberapa petua keselamatan jalan raya – “Do’s & Don’ts” sepanjang musim perayaan Hari Raya Aidilfitri ini. Untuk mendapatkan ‘tip’ keselamatan jalan raya, fakta dan banyak lagi ikuti media sosial rasmi ini:

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Pelancaran Proton X90 (VX11) mungkin ditunda ke tahun depan – TheEdge
JOM BACA >> SPEKULASI: Perodua bakal bangunkan pesaing kepada Proton X50?
JOM BACA >> Foto Yamaha 135LC Fi bocor, empat pilihan warna termasuk versi Edisi Khas (SE)!
JOM BACA >> Perodua mungkin kekalkan nama Alza untuk D27A?
JOM BACA >> Foto Geely Bin Yue S facelift versi pengeluaran tertiris – Kembar Proton X50 dengan gaya rekaan “

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply