ARKIB

KATEGORI

Buletin

Program MyLesen B2 bukan ‘lesen terbang’ – Hasbi Habibollah

Berita Tempatan

Views

Program MyLesen B2 bukan satu amalan yang dilakukan seperti sindiket lesen terbang apabila setiap penerima manfaat itu wajib mengikut prosedur pembelajaran dan ujian Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebelum menerima Lesen Memandu Malaysia (LMM) motosikal.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Hasbi Habibollah berkata, tiada sebarang keistimewaan atau jalan mudah diberikan kepada peserta program itu apabila mereka perlu menghadiri kelas, latihan di litar dan ujian JPJ.

Menurutnya, pengambilan lesen bagi Mylesen B2 mengikut undang-undang meskipun kos bagi tujuan itu sebanyak RM300 ditanggung oleh kerajaan.

JOM BACA >> Lelaki ini menyesal beli kereta Honda selepas tuntutan waranti beberapa kali ditolak

Ujarnya, setiap peserta yang terpilih akan membuat lesen memandu kelas B2 secara percuma. Setakat ini, sebanyak 9,000 kumpulan sasar yang menikmati manfaat program tersebut yang telah dilancarkan pada Mei lalu.

Golongan B40 yang terdiri daripada penerima bantuan e-Kasih, penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), orang kelainan upaya (OKU) dan pelajar sekolah merupakan kumpulan sasar yang dipilih.

Program itu turut memberi manfaat kepada 900 peserta pelbagai peringkat umur di Kelantan. Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Pelancaran Program MyLesen B2 Peringkat Negeri Kelantan di Dewan Tok Tangok, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Bachok, semalam.

JOM BACA >> Gambaran awal Perodua D66B berdasarkan lakaran yang tertiris di media sosial

Mengulas lanjut, Hasbi memberitahu, proses pelaksanaan Program MyLesen B2 dijalankan bermula daripada peserta mengambil lesen L sebelum menduduki kelas pemanduan di litar dan ujian.

Katanya, peserta terlibat akan dibimbing oleh akademi memandu sehingga lulus dan berjaya mendapatkan lesen B2 dan ia tidak sama seperti mengambil lesen terbang.

Dalam pada itu, seorang ibu tunggal, Zaidah Omar, 40, dari Kampung Mek Nab, Machang ketika ditemui berkata, manfaat yang diterima itu membantu meringankan beban kos sara hidup kerana sebelum ini dia tidak berkemampuan untuk membayar kos membuat lesen B2 meskipun kadar harganya RM300.

Dia bersyukur apabila kerajaan dapat membela nasib keluarga miskin dalam pelbagai perkara. Selama ini dia menunggang motosikal tanpa lesen untuk menjaja makanan selepas kematian suami akibat serangan jantung sejak dua tahun lalu. – KOSMO! ONLINE

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Proton X90 dipertontonkan – Enjin hibrid ringan, empat varian, pilihan konfigurasi 6 atau 7 tempat duduk
JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2
JOM BACA >> Pemandu Honda HR-V seakan ‘sengaja langgar’ motosikal dalam video tular disaman
JOM BACA >> X90 (VX11) bakal jadi model NEV pertama Proton – Sah akan ada varian ‘mild’ hibrid!
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply