ARKIB

KATEGORI

Buletin

Tol percuma, tapi tetap kena sentuh kad Touch ‘n Go – PLUS

Berita Tempatan

Views

Pengguna Lebuhraya PLUS yang mahu memanfaatkan kadar percuma sepanjang empat hari tawaran, tetap perlu mematuhi peraturan ditetapkan ketika di plaza tol termasuk syarat menyentuh kad Touch ‘n Go.

Menurut Berita Harian, Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail, berkata syarat itu diputuskan bagi membolehkan PLUS merekodkan data trafik namun tiada bayaran tol akan dikenakan atau ditolak daripada kad mereka.

Pengguna yang memilih menggunakan RFID juga perlu memastikan masuk dan keluar dari lebuh raya menggunakan lorong RFID sahaja. Sepertimana kad Touch ‘n Go dan SmartTAG, tiada bayaran tol dikenakan atau ditolak daripada e-dompet mereka.

Jelasnya, bagi pengguna kad Touch ‘n Go, mereka dinasihatkan supaya memeriksa status kad sebelum memulakan perjalanan di http://tngportal.touchngo.com.my/tngPortal/login.

JOM BACA >> RISIK: Perodua Alza (D27A), apa yang kami tahu setakat ini

Ini bagi mengelakkan mereka terkandas di lorong tol yang mengakibatkan kesesakan jika menggunakan kad Touch ‘n Go yang tidak aktif dan telah dinyahaktif.

Pengguna lebuh raya juga disaran supaya memuat turun Aplikasi PLUS untuk meninjau keadaan trafik terkini di lebuh raya menerusi paparan CCTV disediakan.

Mereka juga digalakkan supaya menggunakan Waze atau GoogleMap untuk merancang perjalanan mereka sepanjang musim perayaan ini.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pemberian tol percuma dan diskaun tol sebanyak antara 30 hingga 50 peratus mulai 12 tengah malam Sabtu ini hingga 11.59 malam Ahad.

JOM BACA >> Proton X70 MC1 bakal dilancar Mei ini, 5 pilihan varian

Sehubungan penawaran tol percuma, PLUS meminta pengguna menyusun jadual perjalanan balik kampung dan kembali semula ke ibu kota mengikuti jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) yang telah dikeluarkan sebelum ini.

Berdasarkan tarikh pemberian tol percuma selama empat hari itu, PLUS menjangkakan sebahagian besar pengguna lebuh raya akan merebut peluang itu, sekali gus menjadikan tempoh perjalanan di lebuh raya mungkin lebih panjang.

Bagi menguruskan lonjakan trafik, PLUS mengambil segala langkah yang munasabah untuk membantu pengguna lebuh raya sepanjang tempoh berkenaan.

Tambahnya, langkah-langkah sewajarnya telah pun diatur dengan pelbagai persediaan rapi membabitkan aspek perjalanan di lebuh raya, di plaza tol dan juga kawasan-kawasan rehat.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Pelancaran Proton X90 (VX11) mungkin ditunda ke tahun depan – TheEdge
JOM BACA >> SPEKULASI: Perodua bakal bangunkan pesaing kepada Proton X50?
JOM BACA >> Foto Yamaha 135LC Fi bocor, empat pilihan warna termasuk versi Edisi Khas (SE)!
JOM BACA >> Perodua mungkin kekalkan nama Alza untuk D27A?
JOM BACA >> Foto Geely Bin Yue S facelift versi pengeluaran tertiris – Kembar Proton X50 dengan gaya rekaan “Energy Storm”

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply