ARKIB

KATEGORI

Buletin

Volkswagen Tiguan jadi kenderaan rasmi LTDL 2020

Berita Tempatan

Views

Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) kembali menjadi rakan automotif rasmi bagi acara perlumbaan basikal Le Tour de Langkawi (LTDL) untuk edisi ke-25 tahun ini. Ia merupakan kali ketiga Volkswagen bertindak sebagai Penaja Kenderaan Rasmi sejak tahun 2016.

Sebagai rakan automotif rasmi, VPCM menyediakan 120 unit Tiguan Highline yang bakal digunakan sepanjang perlumbaan oleh pelumba, marshal keselamatan dan para pegawai. Tiguan merupakan SUV Volkswagen yang telah mendefinisikan semula standard baharu dari segi reka bentuk, keselesaan dan fungsi.

JOM BACA >> KIA Seltos mula dipertontonkan kepada pengedar

SUV ini direka dengan sempurna bermula daripada milimeter pertama hinggalah yang terakhir, menawarkan ruang yang luas dan fleksibel. Ternyata Tiguan berjaya menarik minat pemandu dan mereka yang sudah berkeluarga sebagai sebuah kenderaan serba guna. Maka tidak hairanlah, lima juta unit Tiguan telah terjual di seluruh dunia setakat ini.

Tiguan menggandingkan enjin turbo pancitan terus 1.4L TSI dengan kotak gear klac basah direct shift (DSG) untuk memberikan output luar biasa 150PS dan 250Nm daya kilas antara 1,500 hingga 3,500rpm. Pengarah Urusan VPCM, Erik Winter menyatakan pihaknya berbesar hati kerana sekali lagi dapat menjadi sebahagian daripada pertandingan lumba basikal paling terkenal di dunia.

JOM BACA >> Projek super moped Modenas dihidupkan kembali?

Kata beliau, mereka amat gembira kerana dapat kembali menjadi sebahagian dari LTDL pada tahun ini ketika perlumbaan itu meraikan jubli peraknya. Pihaknya yakin Tiguan cukup sesuai untuk memberi sokongan kepada pasukan operasi dari segi keselamatan, ketahanan, pemanduan lincah dan laju.

Le Tour de Langkawi merupakan perlumbaan basikal pelbagai peringkat yang telah menerima banyak pengiktirafan. Ia kini dikenali sebagai antara acara penting dalam kalendar perlumbaan basikal yang sentiasa menarik penyertaan pelumba terbaik dunia.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Proton X50 (SX11) mula ujian pemasangan bulan Mei 2020?
JOM BACA >> Geely Hao Yue (VX11) bakal jadi SUV ketiga Proton?
JOM BACA >> Bayangan awal model Proton X50 – SUV kompak yang paling dinantikan tahun ini!
JOM BACA >> Proton V70 – Pengganti Exora dijelmakan dalam bentuk 3 dimensi
JOM BACA >> Lakaran awal Perodua Bezza 2020 – Berkonsepkan “Tangkas dan Canggih”

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply