ARKIB

KATEGORI

Buletin

‘Bantuan lesen percuma, bukan semua golongan B40 yang dapat’ – Anthony Loke

Berita Tempatan

Views

Kementerian Pengangkutan menjelaskan, kerajaan tidak dapat menanggung semua golongan B40 yang mahu mendapatkan lesen motosikal Kelas B2 dan lesen teksi, bas serta e-hailing, seperti diumumkan dalam Belanjawan 2023.

Berita Harian melaporkan, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, menjelaskan hanya individu daripada kategori itu yang berdepan kesulitan dari segi keupayaan kewangan sahaja, akan dipertimbangkan untuk menerima manfaat program berkenaan.

Bagaimanapun, katanya mekanisme dan syarat itu akan diperincikan terlebih dahulu sebelum pengumuman dibuat. “Yang pertamanya, bukan kita dapat tanggung untuk semua…sudah tentu kita tidak dapat tanggung semua.

JOM BACA >> Gambaran secara digital Perodua Axia 2023 (D74A), nampak macam “King” tapi bukan dia…

Yang dimaksudkan ialah mungkin kita ada program, inisiatif di mana kita memberikan bantuan untuk mengambil lesen ini kepada golongan B40 dan juga untuk pemandu yang ingin mendapatkan Lesen Vokasional Kenderaan (PSV) dan Lesen Perdagangan (GDL).

“Itu yang sedang kita akan bangunkan dari segi mekanismenya dan akan diumumkan bagaimana untuk memohon dan sebagainya.

“Ada peruntukan lebih RM4 juta untuk kita menampung perbelanjaan untuk membantu khususnya golongan B40 tetapi sudah tentunya bermaksud tidak semua orang yang mengambil lesen memandu akan dapat ditampung oleh kerajaan. Itu tak dapat kita buat.

JOM BACA >> Theophilus Chin beri bayangan awal Perodua Myvi generasi keempat, guna asas Toyota Vios baharu (D92A)

“Yang paling penting ialah sudah tentu golongan sasar kita ialah golongan B40 di mana ada kekangan kewangan. Kita akan cuba perincikan bayaran bantuan tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikan ketika diwawancara dalam program Ruang Bicara bertajuk Belanjawan 2023: Manfaat Sektor Pengangkutan yang disiarkan secara langsung menerusi saluran BernamaTV malam ini.

Pada pembentangan Belanjawan 2023, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa kerajaan menerusi program MyPSV bersetuju menanggung bayaran bagi mendapatkan lesen teksi, bas dan e-hailing bagi membantu kumpulan B40, khususnya dalam kalangan belia.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Ministry of Transport Malaysia

JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton X90 (VX11) singgah di Kuantan!
JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X90 (VX11) dirakam dari jarak dekat, kelihatan stereng di sebelah kanan
JOM BACA >> INTIP : Ini baru betul ‘testing kaw-kaw’, sampai unit ujian Proton X90 (VX11) rosak di tepi jalan
JOM BACA >> INTIP: Dua unit ujian Proton X90 (VX11) dikesan sekitar Simpang Pulai
JOM BACA >> Dakwa kereta gesel pembahagi jalan elak konvoi pengiring, lelaki ini berani jawab ciapan balas TMJ

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply