ARKIB

KATEGORI

Buletin

Honda WR-V terima penarafan 5-Bintang ASEAN NCAP

Berita Tempatan

Views
ASEAN NCAP - Honda WR-V

Program Penilaian Kereta Baharu Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP) membuka lembaran tahun baharu 2023 dengan mengumumkan keputusan ujian untuk model SUV kompak, Honda WR-V.

Model ini telah pun dilancarkan di Indonesia tahun lalu dan menjadi model kesembilan yang telah melalui ujian ASEAN NCAP. Honda WR-V lulus dengan cemerlang dan telah menerima penarafan 5-Bintang ASEAN NCAP dengan jumlah skor keseluruhan 77.07 mata.

JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X90 (VX11) dirakam dari jarak dekat, kelihatan stereng di sebelah kanan

Kenderaan Utiliti Sukan (SUV) 5-tempat duduk yang berada di bawah segmen HR-V ini dilengkapi dengan peralatan standard seperti empat beg udara untuk kesemua varian dengan majoriti pasarannya menawarkan varian dengan enam beg udara.

Di bawah protokol penilaian terkini ASEAN NCAP 2021-2025, kenderaan akan dinilai berdasarkan empat kategori yang merangkumi Perlindungan Penumpang Dewasa (AOP), Perlindungan Penumpang Kanak-Kanak (COP), Teknologi Bantuan Keselamatan (SAT) dan Keselamatan Motosikal (MS).

Berikut adalah skor bagi keputusan ujian untuk model Honda WR-V:

  • Perlindungan Penumpang Dewasa (AOP) – 34.26 mata daripada 40.00 mata keseluruhan
  • Perlindungan Penumpang Kanak-Kanak (COP) – 16.78 mata daripada 20.00 mata keseluruhan
  • Teknologi Bantuan Keselamatan (SAT) – 15.58 mata daripada 20.00 mata keseluruhan
  • Keselamatan Motosikal (MS) – 10.45 mata daripada 20.00 mata keseluruhan

JOM BACA >> INTIP : Ini baru betul ‘testing kaw-kaw’, sampai unit ujian Proton X90 (VX11) rosak di tepi jalan

Honda WR-V dilengkapi dengan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), Sistem Brek Anti-Kunci (ABS), Sistem Peringatan Tali Ledar (SBR) untuk penumpang hadapan dan Perlindungan Pejalan Kaki sebagai kelengkapan standard bagi kesemua varian.

SUV ini turut menawarkan peralatan standard atau pilihan merentasi varian yang ada seperti Brek Kecemasan Autonomi (AEB Bandar dan Antara-Bandar), AEB Pejalan Kaki, Amaran Perlanggaran Hadapan (FCW), Bantuan Kekal Lorong (LKA), Amaran Tukar Lorong (LDW) dan Pengesanan Kehadiran Kanak-kanak (CPD).

Selain itu, ia turut dilengkapi dengan kelengkapan standard atau pilihan untuk kategori Keselamatan Motosikal (MS) seperti Visualisasi Titik Buta (BSV) pada bahagian penumpang, Pancaran Lampu Tinggi Auto (AHB) dan AEB untuk Motosikal.

Honda WR-V masih lagi belum dijual di Malaysia dan besar kemungkinan ini adalah petanda awal pesaing terkuat kepada Perodua Ativa ini akan memasuki pasaran tempatan pada 2023. Sama-sama kita nantikan!

KLIK UNTUK BESARKAN

Honda WR-V

JOM BACA >> INTIP: Dua unit ujian Proton X90 (VX11) dikesan sekitar Simpang Pulai
JOM BACA >> Dakwa kereta gesel pembahagi jalan elak konvoi pengiring, lelaki ini berani jawab ciapan balas TMJ
JOM BACA >> Toyota Agya dan Daihatsu Ayla bakal tiba di Indonesia bulan Mac 2023, pengeluaran massa Perodua Axia (D74A) dijangka bermula Januari 2023
JOM BACA >> Kenderaan pengguna MRR2 terkena minyak, SUKE sedia tanggung kos cucian
JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply