ARKIB

KATEGORI

Buletin

Hyundai miliki 80 peratus kepentingan Boston Dynamics, bakal terokai dunia robotik

Berita Global

Views

Hyundai Motor Group telah menyelesaikan pemerolehan kepentingan dalam syarikat robotik terkemuka Boston Dynamics dengan nilai perjanjian $ 1.1 bilion (RM4.58 bilion). Menerusi perjanjian itu, Hyundai kini memiliki 80 peratus kepentingan dalam Boston Dynamics sementara SoftBank memiliki baki 20 peratus melalui salah satu gabungannya.

JOM BACA >> Myvi facelift (D51A) bakal guna transmisi CVT? Tambahan dua varian baharu

Antara tahun 2013 dan 2017, syarikat itu dimiliki oleh Google sebelum dijual kepada SoftBank dengan jumlah yang tidak didedahkan. Pengambilalihan Boston Dynamics menandakan langkah penting dalam transformasi Hyundai menjadi Penyedia Penyelesaian Mobiliti Pintar termasuk robotik.

Firma dari Korea Selatan itu juga telah membuat pelaburan yang signifikan untuk pemanduan autonomi, kecerdasan buatan, Mobiliti Udara Bandar dan kilang pintar. Hyundai berkata, dengan pemerolehan baharunya, ia akan membuat rantaian nilai robotik dari pembuatan komponen robot hingga ke penyelesaian logistik pintar.

JOM BACA >> Info tambahan Persona MC2 – Tiga varian ditawarkan, lampu LED hanya untuk varian Premium sahaja

Ia juga akan menyokong pengembangan syarikat teknologi untuk barisan produknya dan jejak penjualan dan perkhidmatan global. Boston Dynamics dipisahkan dari Institut Teknologi Massachusetts pada tahun 1992 dan telah melakukan banyak penyelidikan dan kerja robotik untuk angkatan tentera Amerika Syarikat dan DARPA selama bertahun-tahun.

Pada pertengahan tahun 2020, ia mula menjual Spot, anjing robot berkaki empatnya, kepada pengguna swasta dengan harga $ 75,000 (RM312,337). Pada Oktober 2020, Hyundai mengumumkan penubuhan New Horizons Studios, sebuah unit baharu yang memfokuskan secara khusus pada pengembangan ‘Ultimate Mobility Vehicles‘ yang digambarkan oleh pembuat kenderaan, bergerak menggunakan kaki dan bukannya roda.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP : Foto Persona MC2 bocor! Iriz MC2 versi crossover akan dikenali sebagai Iriz Active!
JOM BACA >> INTIP : Ini Iriz MC2 versi crossover ke?
JOM BACA >> Proton bakal perkenalkan X70 MC1 Ogos ini?
JOM BACA >>
 Li Chunrong akur dengan permintaan Kesatuan Pekerja Proton
JOM BACA >> Perodua lancar Aruz di Singapura – Harga RM286k

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply