ARKIB

KATEGORI

Buletin

Lebih 10 peratus pekerja Tesla di seluruh dunia diberhentikan

Berita Global

Views

Tesla memberhentikan lebih 10 peratus tenaga kerja globalnya akibat penurunan jualan dan perang harga yang meningkat untuk kenderaan elektrik (EV).

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Elon Musk dalam satu kenyataan di platform X berkata, penyusunan dan penyelarasan semula syarikat adalah diperlukan setiap lima tahun untuk mempersiapkan syarikat bagi fasa pertumbuhan seterusnya.

Musk sebelum ini telah mengumumkan pemecatan pekerja pada 2022, selepas memberitahu eksekutifnya bahawa dia mempunyai “perasaan yang sangat buruk” mengenai ekonomi.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Namun, jumlah pekerja Tesla telah meningkat dari kira-kira 100,000 pada akhir 2021 menjadi lebih 140,000 pada akhir 2023.

Antara yang diberhentikan ialah dua pemimpin kanan, Ketua Pembangunan Bateri, Drew Baglino dan Naib Presiden Dasar Awam, Rohan Patel.

Baglino adalah veteran Tesla dan salah seorang daripada empat anggota, bersama dengan Musk, dalam pasukan kepimpinan yang disenaraikan di laman web hubungan pelabur syarikat.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Pemecatan ini susulan laporan eksklusif Reuters pada 5 April, menyatakan bahawa Tesla telah membatalkan pelancaran kereta murah yang telah lama dijanjikan, Model 2, yang dijangka akan menelan kos A$25,000.

Dalam pada itu, saham Tesla ditutup 5.6 peratus lebih rendah pada $161.48 pada Isnin. Manakala saham pengeluar EV lain seperti Rivian Automotive, Lucid Group, dan VinFast Auto juga jatuh antara 2.4 peratus dan 9.4 peratus.

Tesla, yang sedang bersiap sedia memulakan jualan di India, pasaran kereta ketiga terbesar di dunia, tahun ini, mencatatkan margin keuntungan kasar sebanyak 17.6 peratus pada suku keempat, terendah dalam lebih empat tahun. – Astro AWANI

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto hiasan

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply