ARKIB

KATEGORI

Buletin

PM isytihar proklamasi darurat berkuatkuasa sehingga 1 Ogos 2021

Berita Tempatan

Views

Menerusi Pengumuan Khas Darurat yang disiarkan secara langsung menerusi televisyen sebentar tadi, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pengisytiharan proklamasi darurat berkuat kuasa 11 Januari 2021 sehingga 1 Ogos 2021 yang telah diperkenankan oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.

JOM BACA >> PANAS! Foto Proton Iriz R3 Limited Edition sekali lagi tertiris, kali ini lebih jelas!

Langkah ini diambil bagi mengawal jangkitan wabak COVID-19 yang semakin meningkat dan juga bencana banjir besar di beberapa negeri. Meskipun perintah darurat diisytiharkan, namun ia bukanlah rampasan kuasa dari tentera dan perintah berkurung juga tidak akan dilaksanakan.

JOM BACA >> PANAS : Saga R3 Limited Edition ke tu?

Semalam, Perdana menteri mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam buah negeri iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, Johor, Pulau Pinang, Sabah dan juga Melaka bermula dari 13 Januari 2021 sehingga 26 Januari 2021.

Selain itu 6 buah negeri lagi akan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) iaitu Pahang, Perak, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan dan Kedah manakala Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pula akan dilaksanakan di negeri Perlis dan Sarawak

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Proton X30 – Versi ‘katik’ X50
JOM BACA >> Bezza GR pulak dah… nak lawan Toyota Vios
JOM BACA >> Model-model baharu yang paling dinanti-nantikan tahun 2021
JOM BACA >> Kereta dicuri dalam parkir berbayar? Kini anda boleh saman dan tuntut pampasan syarikat pengurusan!
JOM BACA >> Edisi Abang Jamil – Ini 5 rahsia yang buatkan isteri anda rela bermadu dengan ‘Cik Mera’ (Nissan Almera) baharu

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply