ARKIB

KATEGORI

Buletin

Proton perkenal kilang pemasangan enjin baharu di Tanjung Malim, mampu hasilkan 180,000 unit dalam tiga syif

Berita Tempatan

Views

Proton hari ini memperkenalkan kilang pemasangan enjin baharu dan berteknologi tinggi di Tanjung Malim dalam satu lawatan eksklusif untuk media.

Fasiliti ini mula beroperasi sejak bulan April dan menghasilkan enjin 1.5 TGDI (Turbo Gasoline Direct Injection), yang buat julung kalinya dipasang di luar negara China dan merupakan salah satu barisan pemasangan enjin automotif tercanggih di negara ini.

Terletak di kawasan Enjin dan Powertrain Proton Tanjung Malim, ia meliputi kawasan seluas 18,000 meter persegi dan mempunyai kapasiti maksimum semasa sebanyak 180,000 unit apabila beroperasi dalam tiga syif.

Kilang enjin ini mengambil seramai 202 pekerja dengan usia purata hanya 24 tahun, sekali gus mewakili generasi akan datang yang bakal menjadi bakat automotif negara.

Projek itu juga merupakan sebahagian daripada RM1.8 bilion yang diperuntukkan oleh Proton untuk menaik taraf kemudahannya di Tanjung Malim.

JOM BACA >> Foto Alza 2022 (D27A) warna Garnet Red tertiris, unit pameran dan pandu uji mula dihantar!

Enjin tiga silinder 1.5 TGDI dan variannya setakat ini telah digunakan dalam lebih 750,000 kenderaan yang dijual di seluruh dunia.

Menggunakan penyelesaian seperti pengecilan saiz enjin, sistem termal dan pelinciran yang dioptimumkan, pengecas turbo inersia rendah, dan GDI yang dihomogenkan, prestasi pasangan enjin dengan penggunaan bahan api dan pelepasan yang berkurangan telah memenuhi syarat Euro 6.

Alat ganti telah diperoleh daripada pembekal Malaysia dan serantau dan kini terdapat 72 alat ganti yang dibekalkan oleh 19 vendor tempatan dan 4 vendor ASEAN.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Roslan Abdullah berkata barisan pemasangan baharu ini memberi laluan kepada Proton untuk menarik dan membangunkan bakat muda yang akan membantu memacu industri automotif dan syarikat pada masa hadapan.

Kilang baharu ini mempunyai 88 stesen yang terdiri daripada 17 stesen automatik, 15 separa automatik dan 56 stesen manual, barisan pemasangan 1.5 TGDI dibina menggunakan etos IR 4.0 yang menampilkan tahap automasi yang tinggi untuk meningkatkan produktiviti.

JOM BACA >> INTIP: Wajah sebenar Perodua Alza 2022 (D27A) terdedah! Deretan unit pengeluaran tular di media sosial!

Terletak dalam persekitaran yang bersih, suhu bilik yang terkawal dan mempunyai stesen anti-statik untuk membolehkan pelepasan elektrik statik untuk melindungi komponen elektronik berteknologi tinggi, talian pemasangan bergerak pada sistem penghantar yang bukan sahaja lebih lancar malah lebih bersih, lebih tahan lama dan lebih murah untuk dikendalikan daripada yang menggunakan rantai.

Semua pekerja di barisan pemasangan telah menjalani latihan yang luas dengan Geely serta pembekal mesin yang digunakan seperti ABB, COMAU, FEV China, FEV India, WiBeda dan Hangxin.

Ia juga menggunakan teknologi Internet segala benda (IoT) dalam bentuk alat pengumpulan data intensif dan analisis untuk memastikan kualiti memenuhi piawaian yang diperlukan dan dikekalkan.

Selain itu, 207 kawalan Error Mistake Proofing (EMP) dan 34 kamera pintar resolusi tinggi telah dipasang pada barisan pengeluaran untuk mengelakkan kecacatan proses dan pemasangan serta mengurangkan masa henti dengan keupayaan pengesanan kecacatan dengan kadar segera.

Tambah Roslan, kualiti adalah keutamaan barisan pemasangan enjin baharu ini dan pihaknya perlu menunjukkan kepada rakyat Malaysia bahawa jenama tempatan inimampu membina produk berkualiti tinggi yang boleh dipercayai.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Info ringkas Perodua Alza (D27A), apa yang sudah diketahui setakat ini
JOM BACA >> INTIP: Saga MC2 jalani penggambaran iklan, petanda pelancaran semakin hampir!
JOM BACA >> RISIK: Perodua Alza (D27A), apa yang kami tahu setakat ini
JOM BACA >> Proton X70 MC1 bakal dilancar Mei ini, 5 pilihan varian
JOM BACA >> Pelancaran Proton X90 (VX11) mungkin ditunda ke tahun depan – TheEdge

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply