ARKIB

KATEGORI

Rencana

Al-kisah di sebalik reka bentuk ‘telur’ ORA yang ikonik – Andrew Dyson

Berita Tempatan

Views

Great Wall Motor (GWM) melancarkan rangkaian model kenderaan tenaga baharu (NEV) yang dinanti-nantikan dalam Pameran Automotif Shanghai 2023 yang telah berlangsung baru-baru ini.

Namun, apa yang menjadikan beberapa model kereta ini menonjol dari segi penampilan mereka?

Semasa sidang media, ketua jabatan reka bentuk di GWM, Andrew Dyson, mendedahkan ilham di sebalik reka bentuk “GOOD CAT” dan apa yang boleh diharapkan dari model kereta GWM pada masa hadapan, dengan menggunakan ORA sebagai contoh.

Ianya adalah penting bagi pasukan GWM untuk menggubah reka bentuk yang menarik dalam mewakili dan mencerminkan falsafah GWM, iaitu “Go With More“.

Ini kerana syarikat tersebut sedang bergerak pantas ke arah kenderaan baharu yang pintar dan cekap tenaga. Bagi mencapai sasaran ini, Andrew Dyson memperkenalkan falsafah reka bentuk “Life and Energy“.

JOM BACA >> Proton X90 dipertontonkan – Enjin hibrid ringan, empat varian, pilihan konfigurasi 6 atau 7 tempat duduk

Falsafah yang membawakan konsep “keabadian” dan “beremosi” di dalam produk semasa GWM adalah bukti komitmen mereka dalam mencipta produk yang mempamerkan keindahan semulajadi dan ketahanan yang lama, bagi meningkatkan imej jenama tersebut.

Pasukan reka bentuk GWM ORA mencari inspirasi melalui perkara-perkara yang melambangkan keindahan abadi, kedamaian, dan kehidupan.

Inspirasi-inspirasi tersebut telah menggunakan “telur” dalam menyampaikan idea-idea yang amat simbolik, walaupun sederhana dan seterusnya menciptakan “estetika hidup” ORA EGG.

Kebiasaannya para pengguna merasa amat dekat dengan reka bentuk sesebuah produk lantas menjadikan ia faktor yang penting dalam membuat keputusan setiap pembelian mereka.

Para pereka bentuk ORA di GWM amat memahami kepentingan dalam mereka satu bentuk yang unik dan dapat menarik perhatian serta memenuhi kehendak pengguna untuk kenderaan tenaga baru.

Andrew Dyson mendedahkan bahawa rahsia GWM terletak dalam menterjemahkan permintaan pelanggan untuk personalisasi ke dalam reka bentuk inovatif yang memberi fokus kepada pengalaman pengguna.

Jelas beliau, sebutir telur mempunyai struktur yang sempurna dan indah, bersama-sama dengan lengkungan yang tidak terdefinisi di alam semula jadi. Permukaannya yang cembung mampu menahan tekanan sehingga 120 kali beratnya.

JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2

Dengan mengambil inspirasi dari lengkungan unik berbentuk telur dan prinsip daya terpesat pada kulit telur, pasukan reka bentuk mereka menyepadukan struktur badan yang kuat secara menyeluruh untuk keselamatan dengan penampilan elegan.

Tambah beliau, pasukan reka bentuk ORA juga telah mengintegrasikan konsep-konsep ini ke dalam bahasa reka bentuk yang unik, menyampaikan kreativiti melalui ungkapan personaliti. Oleh itu, bayangan bentuk telur menginspirasikan semua model ORA.

Ini tercermin dalam kotak fender depan yang menonjol dan lampu depan berbentuk bulat di dalam kereta ORA, yang bekerja bersama-sama untuk mencipta “estetika hidup” ORA EGG. Bahagian belakang model mempunyai lengkungan yang anggun, mencantikkan lagi reka bentuk keseluruhan.

Bentuk bulat ini dikekalkan dalam panel instrumen, panel pintu yang terintegrasi, dan tempat duduk yang selesa, yang diperbuat menggunakan bahan mesra alam.

Reka bentuk dalaman bertujuan untuk membangkitkan rasa kebebasan dan ketenangan, sejajar dengan komitmen ORA untuk mencipta ruang yang selesa bagi pemilik kereta untuk “bersantai dan berehat”, seperti yang ditekankan oleh Dyson.

Dengan sejarah yang kaya dalam pembuatan kereta, GWM gigih bergerak ke arah transformasi tenaga baharu. Melangkaui warisan intipati reka bentuk masa lalu, jenama ini terus berinovasi falsafah reka bentuknya dengan pengalaman pengguna sebagai inti, dengan matlamat untuk memperkenalkan mesej reka bentuk yang lebih pelbagai dalam pengeluaran besar-besaran model lain pada masa depan.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> X90 (VX11) bakal jadi model NEV pertama Proton – Sah akan ada varian ‘mild’ hibrid!
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi
JOM BACA >> Gambaran awal Proton X90 (VX11) warna Deep Marine Blue versi The Ajerul
JOM BACA >> Gambaran secara digital Perodua Axia 2023 (D74A), nampak macam “King” tapi bukan dia…
JOM BACA >> Theophilus Chin beri bayangan awal Perodua Myvi generasi keempat, guna asas Toyota Vios baharu

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply